Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Κλείσιμο μετά από πλαστογράφηση πιστοποιητικών ασφαλείας

ΣΕΟΥΛ.--

Τριγμούς στην πυρηνική βιομηχανία της Νότιας Κορέας αλλά και φόβους για ένα θερμό καλοκαίρι με πιθανά μπλακ-άουτ προκαλεί η χτεσινή απόφαση των αρχών για αναστολή λειτουργίας δύο πυρηνικών σταθμών και η καθυστέρηση στην προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας άλλων δύο, αφότου αποκαλύφθηκε πως κρίσιμο τμήμα της καλωδίωσης που αφορά στην ψύξη πυρηνικών καυσίμων ενδεχομένως να είναι ελαττωματικό, αφού είχαν πλαστογραφηθεί τα πιστοποιητικά ασφαλείας και καλής λειτουργίας τους.

Η υπόθεση, που αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια από την παράδοση της παραγωγής ενέργειας στα μονοπώλια, δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Νοτιοκορεάτη υφυπουργό Εμπορίου και Ενέργειας Χαν Τζινχγιούν που σημείωσε πως η πολιτεία θα κινηθεί νομικά κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών, καλώντας παράλληλα τους εισαγγελείς να αναλάβουν σχετική έρευνα. Οι πυρηνικοί σταθμοί που κλείνουν βρίσκονται στο Μπουσάν και στην επαρχία Γκγεονγκσάνγκ. Ως εκ τούτου, πλέον σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 13 από τους συνολικά 23 πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτει η Νότια Κορέα.

Η εξέλιξη εμφανίζεται μόλις λίγες μέρες μετά τη φυλάκιση έξι πυρηνικών μηχανικών και υπευθύνων εταιρειών παροχής καλωδίων και άλλων ανταλλακτικών σε πυρηνικούς σταθμούς για δωροδοκία και για πλαστογράφηση πιστοποιητικών καλής λειτουργίας. Παρόμοιο σκάνδαλο ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων είχε αποκαλυφθεί στο τέλος του 2012. Η Νότια Κορέα που διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία (που στα πλαίσια του καπιταλισμού γίνεται και με επικίνδυνο τρόπο) προκαλεί μαζί με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα γνωστά στρατιωτικά γυμνάσια, όταν η ΛΔ Κορέας διεκδικεί το ίδιο δικαίωμα.

  • Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους την πιθανή επαναλειτουργία του κοινού (ΛΔ Κορέας - Ν. Κορέας) βιομηχανικού συγκροτήματος στο Καεσόνγκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ