Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Συμφωνία για πυρηνική συνεργασία

ΤΟΚΙΟ.--

Συμφωνία με την οποία η Ιαπωνία θα προμηθεύσει την Ινδία με εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών Σίνζο Αμπε και Ναρέντρα Μόντι, στο πλαίσιο επίσκεψης του δεύτερου στο Τόκιο.

Οι δυο πλευρές επιμένουν ότι η συμφωνία αφορά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς και μόνο σκοπούς, ωστόσο είναι δεδομένο ότι εντάσσεται μέσα στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που δεν μπορεί παρά να εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα. Να σημειωθεί ότι η Ινδία ανήκει στις χώρες που ακόμα δεν έχουν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη μη εξάπλωσης πυρηνικών όπλων. Βέβαια, το ενδιαφέρον του Νέου Δελχί για την πυρηνική ενέργεια αφορά και την κάλυψη των μεγάλων και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας, δεδομένων και των σχεδίων για την ενίσχυση της ντόπιας βιομηχανίας. «Συμπίπτει» βέβαια και με την ευρεία «ανανέωση» των οπλικών συστημάτων της Ινδίας.

Μεταξύ άλλων, Ιαπωνία και Ινδία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και στην οικονομία, με ιαπωνικά κεφάλαια να ετοιμάζουν την εμπλοκή τους στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Ινδίας (γραμμή Μουμπάι - Αχμενταμπάντ, στα δυτικά). Τέλος, το «Ασοσιέτεντ Πρες» ανέφερε στο ίδιο τηλεγράφημα και ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία, εν μέσω ενίσχυσης της επιθετικότητας της Κίνας, με τη διευκρίνιση ότι το Τόκιο επιδιώκει να εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ