Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Συνεχίζονται οι εντάσεις

Για δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ «προειδοποιεί» ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαίων, που αναμένεται να επιδράσουν και στις διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση του Προσφυγικού». Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν - που τις προηγούμενες μέρες επέκρινε πάλι τις Βρυξέλλες για την αναποφασιστικότητά τους ως προς την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ - είπε ότι η Ευρώπη πρέπει «να πάρει μια απόφαση» οριστικά και ότι τη νέα χρονιά πιθανώς θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στηρίξει τους επόμενους μήνες την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, λέγοντας ότι «αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ». Υποστήριξε μεταξύ άλλων και ότι ο ίδιος δε «βλέπει» καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία, και, κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αγκυρα ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για το Προσφυγικό «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

Επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην τουρκική πρωτεύουσα έφτασε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρώτης συνάντησης του μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, αλλά και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.

Ο Γουάνγκ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, ως δύο αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, Κίνα και Τουρκία έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των διμερών τους σχέσεων. Από τη δική του μεριά, ο Τσαβούσογλου είπε πως «η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Κίνα και ανυπομονεί να επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, να προωθήσει τη συνεργασία σε μεγάλα έργα...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2022-06-24 00:00:00.0)
Επαφές με στόχο ακόμα στενότερη συνεργασία σε νευραλγικούς τομείς (2022-01-13 00:00:00.0)
Παζαρεύει τον «αναντικατάστατο ρόλο» της σε Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή (2021-04-17 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές πιέσεις για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (2019-08-06 00:00:00.0)
Διατηρούν σημαντικές διαφωνίες αλλά και κοινά συμφέροντα (2018-11-23 00:00:00.0)
Σύνθετο και πολύπλευρο παζάρι (2018-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ