Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Στο επίκεντρο τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις πιέσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διαβεβαίωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ανέφερε πως η Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες που είχαν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να διορθώσουν το «λάθος» που έκαναν οι ΗΠΑ αποχωρώντας μονομερώς από τη συμφωνία. Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τελικά «τη λογική επιλογή», μολονότι πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για αυτό»...

Σε άλλο σημείο, ο Λαβρόφ καταδίκασε την «απαράδεκτη τακτική» των ΗΠΑ να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις σε χώρες, ενάντια στη Χάρτα του ΟΗΕ, όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην «Ομάδα Φίλων Υπεράσπισης της Χάρτας του ΟΗΕ», που όπως τόνισε δημιουργήθηκε πριν καιρό από τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες 20 χώρες. Πρόσθεσε πως Μόσχα και Τεχεράνη αντιτίθενται στην ιδέα της τάξης με τους κανόνες που προωθούνται από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους.

Συνάντηση Λαπίντ - Τσαβούσογλου με φόντο συλλήψεις Ιρανών

Στο μεταξύ, με φόντο τη συνάντηση στην Αγκυρα το ίδιο 24ωρο ανάμεσα στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γ. Λαπίντ (που θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, ανακοινώθηκε ότι 8 άτομα, μεταξύ των οποίων Ιρανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι συλληφθέντες εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες χάρη στη διπλωματική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», δήλωσε χτες ο Λαπίντ από την Αγκυρα, ενώ υπενθύμισε ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες».

Παρά τις ευχαριστίες και το καλό κλίμα της συνάντησης, δεν αναφέρθηκε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των πρεσβευτών των δύο χωρών σε Τελ Αβίβ και Αγκυρα.

Ο Μ. Τσαβούσογλου από τη μεριά του είπε πως συζήτησαν με δική του πρωτοβουλία το Παλαιστινιακό, καλώντας όλες τις πλευρές «να κάνουν προσεκτικά βήματα για να μη βλάψουν τους στόχους για ειρήνη και για λύση στη βάση των δύο κρατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις για ενίσχυση καπιταλιστικών συμμαχιών (2022-09-23 00:00:00.0)
«Απαισιόδοξος» ο Μπλίνκεν για το ενδεχόμενο συμφωνίας (2022-09-14 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν επανέναρξη συνομιλιών «τις ερχόμενες μέρες» (2022-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η φραστική όξυνση με φόντο την Ουκρανία (2022-05-04 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις και σχεδιασμοί με πρόσχημα την «ασφάλεια» (2019-01-29 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα με φόντο τις συγκρούσεις στο Χαλέπι (2016-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ