Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακό μπαράζ με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών

«Παρέλυσαν» τα τρένα από τη δεύτερη 24ωρη απεργία στους βρετανικούς σιδηρόδρομους

Από την απεργιακή περιφρούρηση των σιδηροδρομικών στο Σέφιλντ
Από την απεργιακή περιφρούρηση των σιδηροδρομικών στο Σέφιλντ
Στη δεύτερη 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες περίπου 40.000 εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηρόδρομους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις και για αύξηση του χρόνου εργασίας.

Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να καλλιεργήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει την αντιαπεργιακή νομοθεσία και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με συμβασιούχους, οι απεργοί και το κλαδικό Συνδικάτο RMT βρέθηκαν από τα ξημερώματα «στο πόδι».

Με συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της Βρετανίας περιφρούρησαν τον αγώνα τους και ετοιμάζονται για νέα απεργία αύριο Σάββατο, ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν συνδικάτα και συνδικαλιστές από μια σειρά άλλους κλάδους.

Σε πολλούς άλλωστε μεγάλους χώρους δουλειάς και κλάδους υπάρχει προσανατολισμός για αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με αιχμή τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και την πάλη ενάντια στη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας.

Χτες οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία «British Airways» στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψήφισαν σε ποσοστό 95% υπέρ της έναρξης απεργιών στη διάρκεια του καλοκαιριού. Διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις προσωπικού, μετά τις απολύσεις τουλάχιστον 13.000 υπαλλήλων τη διετή περίοδο πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ο αεροπορικός όμιλος, ο οποίος δεν απέσυρε τη μείωση μισθού ύψους 10% που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρότεινε στους εργαζόμενους ένα εφάπαξ μπόνους ίσο με το 10% του μισθού, την ώρα που ο πληθωρισμός και στη Βρετανία «καλπάζει»...

Πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις σε αεροπορικές εταιρείες

Την ίδια ώρα στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας «Brussels Airlines», θυγατρικής της «Lufthansa», ξεκίνησαν τριήμερη απεργία.

Εκτός από τα θέματα των μισθών, πιλότοι, αεροσυνοδοί και ιπτάμενοι φροντιστές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού και τον πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας.

Λόγω της απεργίας των πιλότων και των πληρωμάτων αεροσκαφών, η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα μπορεί να διασφαλίσει παρά σχεδόν το 40% του αρχικού προγράμματος πτήσεων.

Σε απεργία προχωρούν σε 5 χώρες και τα συνδικάτα εργαζομένων στην αεροπορική εταιρεία «Ryanair» από σήμερα έως την Κυριακή, ενώ πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις έχει εξαγγείλει και το συνδικάτο εργαζομένων στην εταιρεία «EasyJet» στην Ισπανία.

Γερμανία: Σε απεργία χιλιάδες λιμενεργάτες, η δεύτερη μέσα στον Ιούνη

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα θαλάσσια λιμάνια της Γερμανίας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ έγινε διαδήλωση στο Αμβούργο.

Το συνδικάτο Ver.di ζητεί για τους περίπου 12.000 λιμενεργάτες στις 58 εταιρείες που καλύπτονται από ΣΣΕ στα κρατίδια Αμβούργο, Κάτω Σαξονία και Βρέμη αύξηση του ωρομίσθιου κατά 1,20 ευρώ και αύξηση του ετήσιου επιδόματος για εργαζόμενους σε εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων κατά 1.200 ευρώ. Επιπλέον το συνδικάτο απαιτεί μια «πραγματική αποζημίωση για τον πληθωρισμό» που αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Η χτεσινή απεργία προκηρύχθηκε μετά τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων των λιμενεργατών με την Ενωση των Γερμανικών Λιμενικών Εταιρειών (ZDS).

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι λιμενεργάτες κήρυξαν προειδοποιητική απεργία πριν από τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία στις 10 Ιούνη, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων.

Την αλληλεγγύη του στους απεργούς λιμενεργάτες της Γερμανίας εκφράζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη εργαζόμενοι κινητοποιούνται διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς».

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν επίσης το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ των λιμενεργατών της COSCO στον Πειραιά, καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ