Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Στο επίκεντρο Κίνας και Ρωσίας η αμφισβήτηση της «θέσης δύναμης» των ΗΠΑ

«Κάλεσμα αφύπνισης η κρίση στην Ουκρανία», σημείωσε ο Κινέζος Πρόεδρος

Από την παρέμβαση του Κινέζου Προέδρου στις εργασίες της Συνόδου

Xinhua

Από την παρέμβαση του Κινέζου Προέδρου στις εργασίες της Συνόδου
Με τους ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας να εστιάζουν στην αντιπαράθεση με τη Δύση και τον πρωθυπουργό της Ινδίας να επιλέγει πιο «προσεκτικές» διατυπώσεις, ξεκίνησε χτες η 14η Σύνοδος Κορυφής των BRICS, της διακρατικής ένωσης όπου συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική.

Η Σύνοδος ξεκίνησε χτες διαδικτυακά και ολοκληρώνεται σήμερα, με φετινό διοργανωτή το Πεκίνο και θέμα «Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας των BRICS, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τόνισε στην ομιλία του ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να εμποδίσουμε την αντιπαράθεση και να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις - και στην κατάχρηση των κυρώσεων». Κάλεσε τις χώρες των BRICS, «ως βασικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες (...), να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους».

Μιλώντας άλλωστε προχτές στο επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Σι, σε έμμεσες αναφορές στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι «η κρίση στην Ουκρανία είναι άλλο ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους στον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγόμενη "θέση δύναμης" και οι προσπάθειες επέκτασης στρατιωτικών συμμαχιών και αναζήτησης της δικής τους ασφάλειας σε βάρος των άλλων θα προκαλούν ζητήματα ασφαλείας».

Αντίστοιχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και (εμμέσως) στον ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είπε ότι «μόνο στη βάση μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των απερίσκεπτων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών». Κατηγόρησε ακόμα τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς» για να «παρακάμψει τα δικά της λάθη στη μακροοικονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ. Επιπλέον, με φόντο το μπαράζ δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε πως η χώρα του «ανακατευθύνει» τις εμπορικές της ροές προς τις χώρες των BRICS και άλλους «αξιόπιστους διεθνείς εταίρους», υπογραμμίζοντας ότι ερευνάται και η «δυνατότητα δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων BRICS».

«Προσεκτικότερες» διατυπώσεις από τον Ινδό πρωθυπουργό

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ινδίας - που όλα τα τελευταία χρόνια προκρίνει την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, κυρίως απέναντι στο Πεκίνο - Ν. Μόντι, επέλεξε πιο «προσεκτικές» αναφορές, μιλώντας για «έναν αριθμό θεσμικών μεταρρυθμίσεων στους BRICS» που έγιναν τα τελευταία χρόνια και «αύξησαν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού». Χαρακτήρισε «αιτία ευτυχίας ότι η συμμετοχή στη νέα μας Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αυξηθεί» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί τομείς από τους οποίους οι ζωές των πολιτών μας έχουν επωφεληθεί απευθείας από την αμοιβαία μας συνεργασία», υποστηρίζοντας ότι «τέτοια πρακτικά βήματα έχουν καταστήσει τους BRICS μια μοναδική διεθνή οργάνωση της οποίας το επίκεντρο δεν περιορίζεται στον διάλογο».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, επανέλαβε ότι τα μέλη των BRICS πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη «μεταρρύθμιση» διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, λέγοντας ότι «το βάρος των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών πρέπει και αξίζει να αποκτήσει εκπροσώπηση».

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σ. Ραμαφόσα, είπε ότι η Σύνοδος είναι ικανή να δώσει ώθηση σε μια «νέα εποχή» για μια παγκόσμια ανάπτυξη «πιο δίκαιη και βιώσιμη», διεκδικώντας κι αυτός μεγαλύτερο μερίδιο για μία ακόμα ανερχόμενη αστική τάξη του πλανήτη που μαζί με τους συμμάχους της εντείνουν τα παζάρια για τη σύναψη συμμαχιών που θα τους προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ