Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Εκδήλωση για τους κομμουνιστές που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποίησε προχτές ο Δανέζικος Σύλλογος Αντιστασιακών και Απογόνων (μέλος της FIR), στο μνημείο που έχει στηθεί έξω από τη φυλακή Horserod προς τιμήν των κομμουνιστών που φυλακίστηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με απόφαση της δανέζικης κυβέρνησης συνεργασίας αστικών κομμάτων με τους ναζί κατακτητές, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Στάουνινγκ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, στις 22/6/1941 η δανέζικη κυβέρνηση, σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε συνάψει από τις 9 Απρίλη για συνεργασία με τους ναζί κατακτητές, ικανοποίησε ένα από τα αιτήματά τους, που ήταν η σύλληψη και φυλάκιση των κομμουνιστών.

Ετσι, πολλά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ακόμα και μέλη της ηγεσίας και εκλεγμένοι βουλευτές, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν σε πρώτη φάση στη φυλακή Horserod και πολλοί απ' αυτούς στάλθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου δεν γύρισαν ποτέ.

Λέγεται μάλιστα ότι οι δανέζικες αρχές συνέλαβαν πολύ περισσότερους απ' αυτούς που είχαν στις λίστες τους οι Γερμανοί...

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Αντιστασιακών, Ανέτε Μερκ, τονίζοντας τη σημασία που έχει σήμερα ο αγώνας ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας, καθώς και τις προσπάθειες του Συλλόγου ώστε να αναγνωριστεί επίσημα η αντίσταση των κομμουνιστών, αίτημα που παραμένει ανικανοποίητο εδώ και πάνω από 80 χρόνια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ