Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίστηκε η φραστική όξυνση με φόντο την Ουκρανία

Συνεχίστηκε και χτες Τρίτη η φραστική όξυνση ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ περί εβραϊκών ριζών του Χίτλερ (ως απάντηση στο επιχείρημα ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δεν μπορεί να έχει σχέση με νεοναζί επειδή είναι εβραϊκής καταγωγής).

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζονται «αντι-ιστορικές» οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γ. Λαπίντ και αναφέρεται ότι «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο». Επαναλαμβάνεται δε ότι η εβραϊκή καταγωγή του Ζελένσκι δεν αποκλείει τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας από νεοναζιστές και επισημαίνεται πως «ο αντισημιτισμός στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική δεν σταματά, αλλά αντίθετα θρέφεται στην Ουκρανία».

Προχτές ο Λαπίντ, με αφορμή τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ, είχε δηλώσει ότι το να ισχυρίζεται κανείς πως ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής είναι σαν να λέει ότι οι Εβραίοι αυτοκτόνησαν, και το να κατηγορείς τους Εβραίους ως αντισημίτες «το μέγιστο επίπεδο ρατσισμού». Είχε απαιτήσει μάλιστα από τον Λαβρόφ να ζητήσει συγγνώμη.

Σημειωτέον, η εν λόγω όξυνση με φόντο την Ουκρανία καταγράφεται ενώ το προηγούμενο διάστημα το Ισραήλ πρόβαλλε τις σχέσεις του και με τη Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός Ν. Μπένετ εμφανιζόταν να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση, πραγματοποιώντας μάλιστα και επίσημη επίσκεψη σε Μόσχα και Κίεβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ