Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αφθονες «πρόβες πολέμου» με φόντο την όξυνση με τη Ρωσία

Από παλιότερα γυμνάσια ΗΠΑ - Βουλγαρίας, σε βάση έξω από τη Σόφια
Από παλιότερα γυμνάσια ΗΠΑ - Βουλγαρίας, σε βάση έξω από τη Σόφια
Στρατιωτικές ασκήσεις σε όλα τα Βαλκάνια εντείνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, καθώς οξύνεται συνολικότερα η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ενώ τα στελέχη των ευρωΝΑΤΟικών επιτελείων πηγαινοέρχονται στην περιοχή για να ξεπεραστούν καθυστερήσεις και αντιδράσεις για την ευρωατλαντική τους ενσωμάτωση.

Στις ασκήσεις αυτές σέρνει τη χώρα μας πρόθυμα και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν είναι τυχαία η συνεισφορά και άλλων βαλκανικών κρατών, με φόντο και την πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, η οποία κατήγγειλε ότι «η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την ενότητα και τη δημοκρατική σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ενδεικτική είναι η άσκηση «Swift Response», που ξεκίνησε στις 2 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 20 του μήνα, από τη διοίκηση Ευρώπης και Αφρικής του στρατού των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στόχος είναι «να δείξει την ικανότητά μας να διεξάγουμε σχεδόν ταυτόχρονες αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την περιοχή των Βαλκανίων». Πρόκειται για ετήσια άσκηση που «αυτήν τη χρονιά θα διεξαχθεί στην Ανατολική Ευρώπη, στον Ανω Βορρά του Αρκτικού, στη Βαλτική και στα Βαλκάνια», με σχεδόν 9.000 μέλη στρατιωτικών σχηματισμών από 17 σύμμαχες χώρες και χώρες - εταίρους, μαζί τους και 2.700 Αμερικανούς. Στην περιοχή μας, επίκεντρο της συγκεκριμένης άσκησης θα αποτελέσει η Βόρεια Μακεδονία, ενώ τμήματά της θα φιλοξενήσουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Ιταλία.

Επίσης, χτες ξεκίνησε και η άσκηση «Trojan Footprint» την οποία διοργανώνει η διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) και θα διαρκέσει μέχρι 13 Μάη. Συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ: Γαλλία, Βρετανία, Αλβανία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Κροατία και Σλοβενία.

Την έναρξη της άσκησης και ειδικά την ευρεία συμμετοχή σε αυτήν αναπαρήγαγαν ιδιαίτερα τα βουλγαρικά ΜΜΕ, με φόντο και την έντονη συζήτηση που αναθερμαίνεται στη χώρα για τους όρους και την έκταση της διάρρηξης των δεσμών της με τη Ρωσία.

Για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην «Trojan Footprint» το υπουργείο Αμυνας της χώρας διευκρίνισε ότι θα πάρουν μέρος και «δυνάμεις και πόροι του υπουργείου Εσωτερικών», ενώ κύριος στόχος είναι «η επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν και η εναρμόνιση των τυπικών λειτουργικών διαδικασιών».

Η ίδια η SOCEUR ανακοίνωσε ότι η άσκηση «ενισχύει τη στρατιωτική ετοιμότητα, καλλιεργεί εμπιστοσύνη» και θα συνεχίσει «να βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους και εταίρους μας», με άλλα λόγια πρόκειται για το κοινό κούρδισμα της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής μηχανής απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Νέες «επιφυλάξεις» στη Βουλγαρία

Πάντως, σε διάφορες χώρες συνεχίζεται η ενδοαστική «συζήτηση» για τον βαθμό συστράτευσης με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Στη Βουλγαρία, εκτός από τις διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία (το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει απειλήσει ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση), «επιφυλάξεις» εξέφρασε εκ νέου και ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ. «Οσοι από την αρχή επέμειναν στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το έκαναν είτε από ανευθυνότητα είτε από άγνοια, γιατί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη Βουλγαρία», είπε, όπως μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η Βουλγαρία αποτελεί μεν «πιστό μέλος» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά «υπάρχει μια αίσθηση ότι πολλοί μιλούν χωρίς να έχουν δική τους άποψη», και κατέληξε: «Σε αντίθεση με τους εταίρους μας, η Βουλγαρία είναι πολύ πιο κοντά σε αυτόν τον πόλεμο - στη Μαύρη Θάλασσα συνορεύουμε. Επίσης, έχουμε ιστορικά μεγάλη διασπορά στην Ουκρανία. Εμείς είμαστε πολύ πιο εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο».

Πρόεδρος της Κροατίας: «Επικίνδυνη» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Αλλά και στην Κροατία ενδεικτικές ήταν οι αντιδράσεις του Προέδρου Ζ. Μιλάνοβιτς (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), ο οποίος είπε ότι η Βουλή δεν πρέπει να δεχτεί να εγκρίνει καμία διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία «πολύ επικίνδυνη περιπέτεια» και «επικίνδυνο τσαρλατανισμό». Μάλιστα, υποστήριξε ότι το Ζάγκρεμπ πρέπει να εμποδίσει μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ειδικά μέχρι να προχωρήσει η εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μέσω της οποίας - θυμίζουμε - διεκδικούν αυξημένη αυτοτέλεια και οι Κροατοβόσνιοι.

Τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς επέκρινε ο πρωθυπουργός Α. Πλένκοβιτς, προερχόμενος από την Κροατική Δημοκρατική Ενωση. Ειρωνευόμενος, τον κάλεσε να εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του σε κάποια Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Αφήστε τον να το μπλοκάρει απευθείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ