Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα και τα Δυτικά Βαλκάνια

Με τον Στιούαρτ Πιτς, ειδικό εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού για τα Δυτικά Βαλκάνια, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Επισήμως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή», με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να προτάσσουν την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής, θέμα στο οποίο άλλωστε πρωτοστατούν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παίρνοντας μέρος και σε διαβούλια στο παρασκήνιο για τις απαραίτητες διευθετήσεις.

Διόλου τυχαία, τελευταία δημοσιεύματα ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου από την Αθήνα. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17/2/2008). Ωστόσο, όπως αναφέρεται και από πλευράς ΥΠΕΞ, «υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Εξάλλου, δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν το αμερικανικό «ενδιαφέρον» να εμποδιστεί η ρωσική διείσδυση στην περιοχή, όπως και να μην υπάρξει διάχυση του πολέμου και στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του φόβου για γενίκευση της ιμπεριαλιστικής κόντρας όπως εκδηλώνεται τώρα στην Ουκρανία.

Σημειωτέον, στο πλαίσιο ακριβώς της ευθυγράμμισης με τους στόχους της Ουάσιγκτον, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τους επικεφαλής ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ