Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - 40ή ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τώρα παίρνουμε τη θέση μας στον αγώνα!

Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή - Απάντηση στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα

Την Κυριακή 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι ενταγμένη στο Πανελλαδικό Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στις 21 και 22 Μάη, ενώ η διεξαγωγή της συμπίπτει με την ημέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της σε όλη τη χώρα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να εκφραστεί μαζικά και μαχητικά η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να απαντήσουμε αποφασιστικά στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, η οποία θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, για εκατομμύρια πρόσφυγες, ξεριζωμένους». Και προσθέτει: «Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

«Αυτός», υπογραμμίζει, «είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Δράσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου, απλώνονται σε όλη τη χώρα οι δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης.

Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) πραγματοποιεί σύσκεψη φορέων την Παρασκευή 6 Μάη στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, με στόχο την από κοινού οργάνωση του Διημέρου, που θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στις 22 Μάη.

Στη Λάρισα η Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ) και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση το Σάββατο 7 Μάη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στην εκδήλωση θα εκτεθούν έργα μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου, θα ακουστούν ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών και θα πλαισιωθεί από μικρό μουσικό πρόγραμμα.

Η αντιπολεμική αυτή εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς πολύμορφων δράσεων που παίρνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στη μετατροπή της περιοχής μας, αλλά και της πόλης, σε πολεμικό ορμητήριο. Οι δράσεις αυτές θα κορυφωθούν με συγκέντρωση και πορεία την Κυριακή 22 Μάη.

Η Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει ακόμα την επανεγκατάσταση αμερικανικών μη επανδρωμένων drones τύπου «MQ-9 Reaper» («Θεριστής») στην 110 Πτέρυγα Μάχης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, εμπλέκοντας τον λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους».

Παράλληλα, διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάη, ενταγμένο στις συνολικές δραστηριότητες για το Πανελλαδικό Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, ανακοίνωσε η Γραμματεία Αρκαδίας της ΕΕΔΥΕ, από κοινού με την Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης» και τους Συλλόγους Ορειβατών - Οικολόγων Αρκαδίας, Βετεράνων Αθλητών Στίβου και Δρομέων Υγείας Τρίπολης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 7 Μάη στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ομιλία στην Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ειρήνης, όπου βρίσκεται και το άγαλμά του.

Οι κύριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Μάη, με τον 4ο Ημιμαραθώνιο (21 χλμ.) Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, με αφετηρία το μνημείο των αλύγιστων της ταξικής πάλης, εκτελεσθέντων του Μοριά του έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης 1947 - 1949 (γνωστού ως θανατοδικείου), πίσω από τις φυλακές της πόλης. Από εκεί οι συμμετέχοντες θα κινηθούν προς την Κερασίτσα και την πλατεία Ειρήνης του χωριού και εν συνεχεία στο Στάδιο της Τεγέας και τον Αγιο Σώστη, με τον τερματισμό να γίνεται στην πλατεία Πετρινού της Τρίπολης, όπου θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! (2022-04-28 00:00:00.0)
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! (2022-04-27 00:00:00.0)
Στη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη (2004-05-07 00:00:00.0)
Από την Κερασίτσα στην Τρίπολη, για την ειρήνη (2003-05-13 00:00:00.0)
Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή... (1998-05-10 00:00:00.0)
Την Κυριακή το μεγάλο ραντεβού (1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ