ΣΕΡΡΕΣ
Εργαζόμενοι και αγροτιά να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ μιλάει αύριο Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους δρόμους των Σερρών
Για τα καλά έχουν μπει στη μάχη των εκλογών του Μάη οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις των Σερρών. Ιδιαίτερα ενόψει της αυριανής πολιτικής συγκέντρωσης στις Σέρρες, με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, έχουν πραγματοποιήσει ένα πλατύ άνοιγμα στην πόλη και τα χωριά, σε χώρους εργασίας και μόρφωσης, καλώντας τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες σε μαζική και μαχητική συστράτευση με το ΚΚΕ. Τους καλούν να να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην περιφέρεια και τους δήμους, στις ευρωεκλογές, να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, που θα παλεύει ενάντια στη νέα θύελλα που έρχεται, θα ανοίγει το δρόμο για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Στις Σέρρες, όπως και σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ πως, όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου και η χώρα παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα της ΕΕ, ο λαός θα καταδικάζεται στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, οι παραγωγικές δυνατότητες θα αξιοποιούνται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η αντιπεριφέρεια Σερρών είναι ένας τόπος πλούσιος. Εχει γη υψηλής παραγωγικότητας, κτηνοτροφία, αλιεία, διαθέτει μεγάλο γεωθερμικό πεδίο και σημαντικό ορυκτό πλούτο (ουράνιο, λιγνίτες και χρυσό, ιδιαίτερα στην επαρχία Σιντικής).

Η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες για την παράδοση του χρυσού στις πολυεθνικές. Ηδη εταιρείες καταθέτουν αιτήσεις για να αναλάβουν τις μεταλλευτικές έρευνες και με εντολή του δασαρχείου άρχισαν να ανοίγονται μονοπάτια για την πρόσβαση στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα οι αγρότες ξεκληρίζονται και οι οικογένειές τους καταδικάζονται στη φτώχεια, εξαιτίας της ΚΑΠ, της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και πασχίζουν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων.

Η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 40%, αφού οι επιχειρήσεις που απέμειναν είναι μετρημένες στα δάχτυλα (εργοστάσιο ΕΒΖ, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΣΕΡΓΑΛ, ΦΙΜΠΡΑΝ κ.λπ.) και απασχολούν ελάχιστο προσωπικό. Η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ - ΚΡΙ, μετά τη φωτιά στις εγκαταστάσεις της τον περασμένο Δεκέμβρη, βρήκε αφορμή να εξαπολύσει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων: Μετά τις ατομικές συμβάσεις που επέβαλε πέρσι με μειώσεις μισθών, τώρα απολύει εργαζομένους χωρίς αποζημίωση, με την υπόσχεση ότι θα τους ξαναπροσλάβει. Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ κλείνουν τα καταστήματά τους και οδηγούνται κι αυτοί στη στρατιά των ανέργων, των ανασφάλιστων.

Δραματικές οι συνέπειες της ΚΑΠ στην αγροτική παραγωγή

Η οικονομία των Σερρών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική παραγωγή. Από το 1.628.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, το 1.000.000 στρέμματα βρίσκονται στην πεδιάδα και από αυτά αρδεύονται τα 700.000. Οι αγρότες καλλιεργούν κυρίως καλαμπόκι, μηδική, ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, ρύζι, καπνό, οπωροκηπευτικά κ.ά.

Αυτές τις μέρες βγήκαν στους δρόμους παλεύοντας για την επιβίωσή τους, καθώς από τη μια τσακίζονται από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα για να ζήσουν. Το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό) έχει αυξηθεί κατακόρυφα και την ίδια ώρα οι τιμές στα προϊόντα μειώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση με το καλαμπόκι που πουλήθηκε 13 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αγρότες και εργαζόμενοι βιώνουν ακόμη τις επιπτώσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων παραγωγικών μονάδων όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώλησή της). Οι επιλογές της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης, που έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχτηκαν απ' όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οδήγησαν σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ξεκλήρισμα των αγροτών, κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η τιμολογιακή πολιτική της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τα ζαχαρότευτλα. Ακόμη και με τις βελτιωμένες τιμές που ανακοίνωσε στις αρχές Φλεβάρη η ΕΒΖ, οι αγρότες θα έχουν απώλεια (ανάλογα με το ζαχαρικό τίτλο Pol) 2,40 - 3,60 ευρώ τον τόνο. Εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών, κάτω του κόστους παραγωγής, που δίνει η ΕΒΖ, οι αγρότες εγκαταλείπουν μαζικά την τευτλοκαλλιέργεια. Ετσι, π.χ., ενώ το 2009 στο Νομό Σερρών καλλιεργήθηκαν 55.856 στρέμματα από 2.052 αγρότες, το 2010 καλλιεργήθηκαν 32.170 στρέμματα από 1.250 αγρότες. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας πέρσι να καλλιεργηθούν 7.000 στρέμματα. Το εργοστάσιο, που έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 50.000 τόνους ζάχαρης / έτος, έφτασε πέρσι να παράγει μόλις 4.500 τόνους. Αντίστοιχη πορεία συρρίκνωσης ακολούθησε και ο αριθμός των εργαζομένων, με το μόνιμο προσωπικό που έχει απομείνει να είναι 59 άτομα, από 250 που απασχολούσε παλιότερα. Συντριπτικό ήταν επίσης το χτύπημα και στους τευτλοεξαγωγείς (ιδιοκτήτες μηχανημάτων που βγάζουν τα τεύτλα από τη γη).

Γεωθερμικό πεδίο και αγωγός ΤΑΡ

Το άμεσα απολήψιμο ενεργειακό δυναμικό του γεωθερμικού πεδίου που διασχίζει κάθετα την περιοχή από τη Λίμνη Κερκίνη μέχρι και τη Νιγρίτα ξεπερνά σε ισχύ τα 20KWt, ωστόσο δεν αξιοποιείται για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και να μειώσει το καλλιεργητικό κόστος. Αντίθετα, οι δήμοι της περιοχής (πρωτοστατεί ο Δήμος Ηράκλειας) μεθοδεύουν την παράδοσή του για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εκτός των άλλων, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP κι έχουν ξεσηκωθεί μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Ο αγωγός θα διασχίσει οριζόντια τον κάμπο των Σερρών, με αποτέλεσμα να καταστραφούν παραγωγικά χιλιάδες στρέμματα από τις πιο εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης διέρχεται και τέμνει πληθώρα κεντρικών και δευτερευόντων αρδευτικών διωρύγων και δικτύων, αλλά και αποστραγγιστικών τάφρων και στραγγιστικών δικτύων.

Επίσης, καθώς ο Σταθμός Συμπίεσης προβλέπεται να γίνει πολύ κοντά στις Σέρρες, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Κωσταντινάτο - Κρίνος - Νεοχώρι - Νέο Σκοπό και Βαλτοτόπι, οι κάτοικοι της περιοχής θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πιθανού ατυχήματος. Οι φόβοι ενισχύονται παίρνοντας υπόψη τη συχνότητα τέτοιων ατυχημάτων: Π.χ. στις ΗΠΑ από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 22 σοβαρά ατυχήματα σε σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) που μιλούν μόνο για αλλαγή του σχεδίου όδευσης ή διαμαρτύρονται επιπλέον γιατί έμειναν έξω από το κατασκευαστικό παιχνίδι οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι (ΣΥΡΙΖΑ), το ΚΚΕ τοποθετείται ξεκάθαρα ενάντια στον αγωγό και λέει ότι, εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την καταστροφή καλλιεργήσιμης γης, εγκυμονεί κινδύνους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι δεν αποτελεί λύση για το λαό η μετατροπή της περιοχής και συνολικά της χώρας σε πεδίο κερδοσκοπικής δράσης ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Στον αντίποδα προβάλλει την πρόταση για τον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, που στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μπίζνες με τα απορρίμματα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ, με τις ευλογίες των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) του Νομού. Το έργο θα γίνει στην περιοχή Νεράιδα στο Παλαιόκαστρο, πάνω από υδροφόρο ορίζοντα, με κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων.

Η μονάδα, αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ και 40% από την ανάδοχο εταιρεία. Τα κέρδη του ιδιώτη υπολογίζονται περίπου σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 20 ευρώ / τόνο, στα 120 - 130 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών, μέσω των ανταποδοτικών τελών, θα εκτιναχτεί από τα περίπου 100 ευρώ ετησίως στα 400 - 500 ευρώ.

Κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ, ένταξης του λαού στην πάλη

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στους Δήμους και την Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή κάλεσαν το λαό να παλέψει ενάντια στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες και ενάντια στα νέα χαράτσια για τα σκουπίδια. Προειδοποίησαν ότι, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, με τους γερασμένους στόλους, με τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού, οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μεγάλο κόστος. Επίσης τόνισαν ότι στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι και η προώθηση της καύσης των απορριμμάτων με στόχο την παραγωγή Ενέργειας, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη ζωή των δημοτών και των εργαζομένων.

Οι κομμουνιστές καλούν το λαό να βγάλει συμπεράσματα από τα πεπραγμένα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των εκπροσώπων τους σε Περιφέρεια και Δήμους. Να θυμηθούν ακόμη ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Δήμος Σερρών, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε αύξηση της τιμής ζώνης στο ρεύμα σε όλες τις εργατογειτονιές και με βάση αυτήν την αύξηση απογειώθηκαν τα χαράτσια της ΔΕΗ. Να σκεφτούν γιατί ακόμη το 2014 τα παιδιά τους και ιδιαίτερα οι μαθητές των νηπιαγωγείων κάνουν μάθημα σε ενοικιαζόμενα σπίτια και καταστήματα. Αλλά και το εργασιακό μέλλον σύγχρονης σκλαβιάς που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά.

Στην περιοχή των Σερρών επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης συσσωρεύει μόνο δεινά για το λαό. Οι κομμουνιστές, που δρουν μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, καλούν το λαό να μπει μαζί τους στην καθημερινή πάλη, στην οργάνωση του αγώνα για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα, να πάρουν τη θέση τους στη μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, της εξουσίας των μονοπωλίων.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες αναδεικνύουν ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Καλούν το λαό να παλέψει για τη δική του εξουσία, που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ. Μόνο αυτή η εξουσία, που θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, θα διασφαλίσει δουλειά, υγεία, μόρφωση για όλους, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο ξεπούλημα της παραλίας Μαΐστρου - Απαλού και του γεωθερμικού πεδίου (2018-10-03 00:00:00.0)
Το κλείσιμο των εργοστασίων εξωθεί τους παραγωγούς τεύτλων να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια (2014-01-29 00:00:00.0)
Εξευτελιστικές τιμές στα τεύτλα (2011-01-25 00:00:00.0)
Πρόσθετα μέτρα εξαφάνισης της ζάχαρης (2007-05-08 00:00:00.0)
Οι αρνητικές επιπτώσεις συνεχίζονται (2007-04-19 00:00:00.0)
Οργή και αγανάχτηση στους παραγωγούς (2006-04-07 00:00:00.0)