Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οργή και αγανάχτηση στους παραγωγούς

Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης δεν έχει σπαρθεί ακόμα ούτε ένα στρέμμα με τεύτλα

Αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ, το ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και το απειλούμενο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης
Αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ, το ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και το απειλούμενο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης
Μεγάλη απογοήτευση και αβεβαιότητα έχει καταλάβει τους τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης εξαιτίας των νέων δεδομένων που δρομολογούνται από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για τη ζάχαρη. Οι αγρότες είναι διστακτικοί να σπείρουν τα χωράφια τους, καθώς η μείωση της τιμής των τεύτλων είναι πολύ μεγάλη και παράλληλα μειώνεται και η καλλιεργούμενη έκταση.

Οπως δηλώνουν οι τευτλοπαραγωγοί, η δραστική μείωση των τιμών στα τεύτλα τούς οδηγεί στην εγκατάλειψη των χωραφιών τους αφού τους είναι τελείως ασύμφορο να συνεχίσουν την καλλιέργεια του προϊόντος αυτού.

Η τιμή μειώθηκε 36,5% και η αποσυνδεμένη στρεμματική επιδότηση των 40,4 ευρώ, που δίνεται για το 2006, δεν καλύπτει την οικονομική ζημιά από τη μείωση της τιμής των τεύτλων. Μάλιστα, προσθέτουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να βρουν άλλη καλλιέργεια για να αντικαταστήσουν την τευτλοπαραγωγή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα μηνύματα που έρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης. Παρόλο που διανύουμε την περίοδο της σποράς των τεύτλων, ακόμη σε πολλές περιοχές αυτών των νομών δεν έχει σπαρθεί ούτε στρέμμα! Πέρσι είχαν σπαρθεί 418.000 στρέμματα, ενώ φέτος υπογράφτηκαν συμβάσεις με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για 318.000 στρέμματα. Ομως, μέσα στο Μάρτη είχαν σπαρθεί μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Και μέσα σ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διοίκηση της ΕΒΖ και οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και κάποιων Ενώσεων ερίζουν για το ποια θα είναι η ιστορική περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της «κολοβής» αποδεσμευμένης στρεμματικής ενίσχυσης...

Πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της ΑΤΕ ανέφερε ότι αν φέτος τα πέντε εργοστάσια παρουσιάσουν ζημιές, τότε κάποια θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ολο το σκηνικό για κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης έχει στηθεί. Μειωμένες οι εισπράξεις θα είναι έτσι κι αλλιώς αφού η ζάχαρη θα πωλείται φθηνότερα. Και καθώς οι παραγωγοί θα πουλήσουν φθηνότερα κατά 35-40% θα είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που θα σπείρουν τεύτλα. Ακόμη, τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι κάποια εργοστάσια θα μετατρέπονταν σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων. Μέχρι τώρα εκθέσεις γι' αυτό το σκοπό δεν έχουν γίνει, ούτε σχέδια και μελέτες προχώρησαν.

Τοπική εφημερίδα της Ξάνθης έκανε λόγο για ένα μεγάλο κόλπο που ετοιμάζει φέτος η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ενα κόλπο που έχει να κάνει με τη στρεμματική μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων με τεύτλα. Γεγονός που θα οδηγήσει σε υπολειτουργία το εργοστάσιο, αντιοικονομική λειτουργία για επεξεργασία μικρής ποσότητας τεύτλων, άρα μεταφορά των τεύτλων σε άλλο εργοστάσιο από αυτό της Ξάνθης, άρα κλείσιμο!

Μάλιστα, τα νούμερα είναι ενδεικτικά και ενισχυτικά της άποψης που υποστηρίζουμε. Η περιοχή ξεκίνησε με 80.000 στρέμματα τεύτλα, κατέβηκε στα 56.000, στα 52.000 και τώρα το πολύ να φτάσει τα 42.000 στρέμματα. Η μείωση των στρεμμάτων φθάνει περίπου στο μισό, άρα το εργοστάσιο δε συμφέρει να λειτουργήσει για μια τόσο μικρή ποσότητα, άρα θα κλείσει! Αυτή είναι η μεθόδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ