Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μήνυμα αποφασιστικότητας για τα αντιλαϊκά μέτρα

Με εκβιασμούς και απειλές η επιχειρηματολογία Αλογοσκούφη για την αντιλαϊκή πολιτική από το βήμα του «Economist»

Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή στην περιθωριοποίησή της... Στη γραμμή αυτή, γραμμή που ακολούθησαν τις προηγούμενες μέρες ο Κ.Μητσοτάκης και ο Γ.Παπανδρέου, κινήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του περιοδικού «Economist». Μια ομιλία καθαρά ταξική, η οποία απευθυνόταν αποκλειστικά στους επιχειρηματίες, καθώς σε κανένα σημείο της δεν υπήρξε, έστω και τυπικά, αναφορά στα λαϊκά προβλήματα.

Με αφορμή την αναζωπύρωση της θεματολογίας που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Αλογοσκούφης ως ο καθ' ύλην αρμόδιος για το θέμα, φρόντισε χτες να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα. Προχωράμε μπροστά χωρίς διλήμματα και ενδοιασμούς, αδιαφορώντας αν αυτές οι πολιτικές θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του, έσπευσε, αφ' ενός να εντάξει στο στρατόπεδο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, εκτός από την κυβέρνηση, την οικονομική ολιγαρχία και το ΠΑΣΟΚ. Φρόντισε, όμως, να απαντήσει σε ερωτήματα τρέχουσας επικαιρότητας... Ετσι, απαντώντας σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν (ΣΕΒ και οικονομική ολιγαρχία), επί της ουσίας τους προειδοποίησε ότι η εφαρμογή μιας ακόμη πιο επιθετικής αντιλαϊκής πολιτικής θα πυροδοτούσε λαϊκές αντιδράσεις. Οπως υποστήριξε, «οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα έφεραν αποτέλεσμα, γιατί υλοποιήθηκαν με ρυθμούς που αντέχει η οικονομία και η κοινωνία. Αν δεν ήμασταν προσεκτικοί, μπορεί να μην ανταποκρινόταν η οικονομία με τόσο θετικό τρόπο σε αυτές τις αλλαγές». Οσο για τους άλλους (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι, όπως είπε, υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις προσχηματικά, προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, τους έθεσε προ των ευθυνών τους. «Δηλαδή τι θέλουν, να τεθεί η χώρα στο περιθώριο της διεθνούς πραγματικότητας; Κάθε μέρα να μεγαλώνει το κενό της χώρας μας με τον υπόλοιπο κόσμο; Αυτό θέλουν;»

Στη συνέχεια επανέφερε στο προσκήνιο τις λογικές του καπιταλιστικού μονόδρομου, σύμφωνα με τις οποίες «η προσαρμογή μας με τη διεθνή πραγματικότητα επιτάσσει τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Δεν μπορούμε - στο βαθμό που θέλουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη - να ακολουθούμε και να διατηρούμε στη ζωή πρακτικές που αποδείχτηκαν ολέθριες για τη χώρα». Η ικανοποίηση δηλαδή λαϊκών αιτημάτων, στιγματίζεται σαν ολέθρια πολιτική! Οσο για τις λαϊκές αντιδράσεις στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, τις απέδωσε στη μη ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων... «Το ξέρουμε - ανέφερε συγκεκριμένα - ότι πριν αποδώσουν και ωριμάσουν πολλές μεταρρυθμίσεις, σημαίνουν σημαντικές μεταβολές». Εσπευσε, όμως, στη συνέχεια να στείλει μήνυμα πυγμής. «Ομως δεν υποχωρούμε και δε συμβιβαζόμαστε. Διότι, στο τέλος γνωρίζουμε καλά ότι τα αποτελέσματα θα είναι ωφέλιμα για την Ελλάδα, για όλους τους Ελληνες»!

  • Οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην υπογραφή διετούς σύμβασης και να συμβιβαστούν με τα ψιχία που τους προσφέρει η κυβέρνηση, ή στην αναγκαστική εφαρμογή του νόμου. Το εκβιαστικό αυτό δίλημμα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, η οποία και συζητήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στη διυπουργική επιτροπή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ