Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δουλιά και οι τευτλοεξαγωγείς

Τευτλοεξαγωγείς Εβρου. Δουλιά τους να βγάζουν τα τεύτλα από το χωράφι. Φέτος βρίσκονται σε απόγνωση και κινδυνεύουν να χάσουν δουλιά και αγροτικά μηχανήματα.

Οπως είπε ο Π. Προϊκάκης, εκπρόσωπός τους, φέτος δέχονται ισχυρότατο χτύπημα. Από τη μία εξαιτίας της μείωσης των ποσοστώσεων και της τιμής η καλλιέργεια έγινε ασύμφορη, και είναι μειωμένο το ενδιαφέρον των αγροτών να καλλιεργήσουν. Από την άλλη, εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών, χιλιάδες στρέμματα δε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν, διότι πέρασε η περίοδος της σποράς. Αυτό σημαίνει πως και οι αγρότες θα δεχτούν πλήγμα στο εισόδημά τους αλλά και οι τευτλοεξαγωγείς δεν έχουν δουλιά, άρα και εισόδημα. Οπότε δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Οπως ανέφερε ο Π. Προϊκάκης, η μεγάλη πλειοψηφία των τευτλοεξαγωγέων, τα τελευταία 2 - 3 χρόνια έχει προχωρήσει σε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και είναι χρεωμένη στην ΑΤΕ. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ετήσιες δόσεις που πρέπει να πληρώνουν.

Ζητούν λοιπόν, να ανασταλούν οι δόσεις για ένα χρόνο, ευνοϊκή μεταχείριση από τις εφορίες και να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων από την ΑΤΕ σε όσους τα χρειαστούν. Επίσης, ζητούν να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους αγρότες δε θα κατορθώσουν να σπείρουν τεύτλα, και ολική αποζημίωση σε όσους έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά δε θα μπορέσουν να σπείρουν και άρα να παραδώσουν παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ