ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Τα προβλήματα των μαθητών στο επίκεντρο
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014

Μαζική σύσκεψη φορέων, με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι. Συμμετείχαν, εκτός από την τοπική ΕΛΜΕ, οι Ενώσεις Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς, όπως και σύλλογοι από το Ληξούρι, ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος, το τοπικό ΤΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

Αρκετοί γονείς έθεσαν το θέμα της άμεσης ρύθμισης του θέματος του τρόπου που θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου, αλλά και οι εξετάσεις των υπόλοιπων τάξεων. Επεσήμαναν ότι η «παρότρυνση» των αρχών να μπουν οι μαθητές στις τάξεις για μάθημα, κάνοντας «σκόντο» στο θέμα της προσωπικής τους ασφάλειας, με πρόσχημα τις επικείμενες πανελλαδικές, λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος τους. Καταγγέλθηκε δε πως πολλά σχολεία λειτουργούν μόνο μετά από οπτικούς ελέγχους, ενώ, τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχει γίνει παραλαβή τους από επιτροπή μηχανικών. Ζητήθηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ενώ αναφέρθηκε η περίπτωση δέκα μαθητών μέσης εκπαίδευσης, που ζουν στο καράβι το οποίο φιλοξενεί σεισμόπληκτους και δεν έχουν πρόσβαση στα σχολεία τους.

Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι) η ΕΛΜΕ καλεί σε μαζική παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την ερχόμενη Τρίτη στις 6 μ.μ. στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι) θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ - ΚΙ. Την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αθήνα, θα γίνει μαζική παράσταση στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα. Η ΕΛΜΕ καλεί να συνδράμουν τη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, την ΑΣΓΜΕ, τους φορείς του λαϊκού κινήματος και τις αδελφότητες Αθήνας - Πειραιά - τα σωματεία και την Ομοσπονδία.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Δελή.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία καταργήθηκε από τις 31-12-2013, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με σκοπό να μεταφερθούν αργότερα διοικητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και μόνο για την ολοκλήρωση του αντικειμένου που τους έχει ανατεθεί στο παρελθόν.

Παρόμοια ήταν και η τύχη του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και των υπαλλήλων του και η έλλειψή τους από τον κρατικό μηχανισμό καταδείχτηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο στο σεισμό της Κεφαλονιάς.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι αποτελεί εγκληματική πολιτική η κατάργηση των κρατικών αντισεισμικών υπηρεσιών, σε μια χώρα που βρίσκεται στην 6η θέση του δείκτη σεισμικότητας στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι ούτε για την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε για τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε για τις τοπικές αρχές (Δήμοι - Περιφέρειες) τα αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών αποτελούν προτεραιότητα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό, αξιοποιώντας και το όπλο της ψήφου ενιαία στις ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει:

Να ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια, ιεραρχώντας ιδιαίτερα αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων. Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης και πολιτικής προστασίας. Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων. Την οικοδόμηση νέων σύγχρονων κτιρίων για σχολεία με ασφαλείς κατασκευές. Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης. Αρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ) και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία 4 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό (2018-02-08 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές (2014-10-07 00:00:00.0)
Προς νέες κινητοποιήσεις για τα σχολεία (2014-03-12 00:00:00.0)
Συνεχίζει να κουνιέται η Κεφαλονιά (2014-01-29 00:00:00.0)
Ημερίδα για αντισεισμική θωράκιση (2008-01-19 00:00:00.0)
Τις αποδεκατίζει η κυβέρνηση (2005-09-22 00:00:00.0)