Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζει να κουνιέται η Κεφαλονιά

Eurokinissi

Ισχυρός μετασεισμός 4,6 βαθμών ταρακούνησε χτες την Κεφαλονιά σπέρνοντας την ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δυο χιλιόμετρα και επίκεντρο εννέα χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου. Η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια, μάλιστα νωρίς το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις μεγάλες σεισμικές δονήσεις των 4,6, 4,3 και 4 βαθμών. Από την Κυριακή μέχρι χτες σημειώθηκαν 165 μετασεισμοί μεγέθους έως και 5,2 Ρίχτερ. Την ίδια ώρα οι σεισμόπληκτοι του νησιού περνούν δύσκολα, λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών.

Μεγάλες ρωγμές φέρουν αρκετές κατοικίες της Παλικής. Σοβάδες και μεσοτοιχίες έπεσαν, κεραμίδια σε σπίτια, εκκλησίες και δημόσια κτίρια ξεκόλλησαν αφήνοντας μεγάλα κενά στις στέγες. Ζημιές προκλήθηκαν και στα νεκροταφεία της περιοχής. Από τους πρώτους κτιριακούς ελέγχους προκύπτει πως ο φέρων οργανισμός των οικημάτων που έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν έχει επηρεασθεί. Οι έλεγχοι παρ' όλα αυτά συνεχίζονται στο Ληξούρι και το Αργοστόλι.

Προβλήματα στο 60% των κτιρίων που έχουν έως τώρα ελεγχθεί στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς έχουν διαπιστώσει τα συνεργεία των μηχανικών, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος. Λιγότερα είναι τα προβλήματα στο Αργοστόλι, όπου ζημιές έχουν εντοπισθεί στο 25% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 200 κτίσματα, από τα οποία τα 150 είναι το Ληξούρι, ενώ σεισμολόγοι και μηχανικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να μην επιστρέψουν σε αυτά αν δεν ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Από τα 21 δημόσια κτίρια που έχουν ελεγχθεί τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ άλλα 4 παρουσιάζουν προβλήματα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, οι οποίες στην πλειονότητά τους κρίθηκαν ακατάλληλες. Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στα κτίρια των δικαστηρίων του Αργοστολίου, στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας, στο γηροκομείο και σε ορισμένα σχολεία στο Ληξούρι. Οσον αφορά στο λιμάνι του Αργοστολίου, σύμφωνα με την Περιφέρεια, εξετάστηκε από ειδικούς, οι οποίοι διαπίστωσαν πως δεν φέρει σημαντικές ζημιές.

Ανοιχτοί για τους κατοίκους της Παλικής παρέμειναν και χτες οι στεγασμένοι χώροι του Α΄ Δημοτικού (θερμαινόμενος χώρος) και του γυμναστηρίου του Γενικού Λυκείου, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί. Οι συγκεκριμένοι χώροι διατίθενται για τους κατοίκους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό και δεν μπορούν να κατοικηθούν. Επειτα από την εκκένωση του χωριού Αθέρας για λόγους ασφαλείας από τυχόν κατολισθήσεις, οκτώ κάτοικοι φιλοξενήθηκαν στο Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Superfast» στο Αργοστόλι.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία του νησιού καθώς χτες αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των κτιρίων από τα ειδικά κλιμάκια, ενώ το απόγευμα θα γινόταν νέα σύσκεψη για να αποφασιστεί, εάν σε περίπτωση που τα κτίρια κριθούν κατάλληλα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τους.

Εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων παρατείνει την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει προχτές, για μια βδομάδα.

Σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Ε. Λέκκας ανέφερε πως «λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς, ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά», και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο Ε. Λέκκας είπε ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις είχαν διακοπεί, γεγονός το οποίο δεν είναι ενθαρρυντικό στην προκειμένη περίπτωση. Από το πρωί έχουμε και πάλι σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4 - 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Δίμηνη αναστολή στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων δόθηκε από την «Ελληνική Ενωση Τραπεζών» στους δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που κατοικούν ή έχουν την έδρα τους στην Κεφαλονιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεισμικές δονήσεις σε Κρήτη και Κορινθιακό Κόλπο (2023-05-19 00:00:00.0)
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Λέσβο (2023-01-20 00:00:00.0)
Καταστροφικοί σεισμοί στην Ασία (2008-10-07 00:00:00.0)
Διαδοχικές επισκέψεις του Εγκέλαδου (2005-09-14 00:00:00.0)
Εντονη σεισμική διέγερση (2004-03-19 00:00:00.0)
4,1 Ρίχτερ στην Κοζάνη (2000-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ