ΛΙΒΥΗ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ζυμώσεις επέμβασης με πρόσχημα τους τζιχαντιστές
Κυριακή 1 Μάρτη 2015

Σε εξέλιξη νέες διεργασίες από ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις για επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, στο όνομα, τάχα, της ασφάλειας των αμάχων...
Καταστροφές ανεκτίμητων ασσυριακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Μοσούλης από τζιχαντιστές με βαριοπούλες και κομπρεσέρ. Λεηλασίες και κάψιμο χιλιάδων σπάνιων χειρογράφων και βιβλίων στη βιβλιοθήκη της ίδιας πόλης του Βορείου Ιράκ που τελεί υπό την κατοχή του «Ισλαμικού Κράτους» εδώ και οκτώ μήνες. Ταπεινωτική διάταξη Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους τζιχαντιστές μέσα σε μαύρα κλουβιά, όμοια με εκείνο στο οποίο βρήκε οικτρό θάνατο πριν περίπου ένα μήνα ο αιχμάλωτος Ιορδανός πιλότος στη Συρία, όταν τυλίχθηκε στις φλόγες. «Παρέλαση» 21 Αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών σε παραλία της Λιβύης λίγη ώρα προτού αποκεφαλιστούν από τους μαυροφόρους τζιχαντιστές.

Οι βαρβαρότητες των τζιχαντιστών, που όχι μόνο δεν κρύβονται αλλά καταγράφονται στα βίντεο που οι ίδιοι σκηνοθετούν αλά ....Χόλιγουντ για να κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνουν να επιδιώκουν όχι μόνο κλιμάκωση της βίας που οι ίδιοι χρησιμοποιούν αλλά και της υποτίθεται νομιμοποιημένης απάντησης που θα μπορούσαν να ασκήσουν εναντίον τους οι μέχρι πρότινος μέντορές τους: Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους δημιούργησαν, εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και τους χρηματοδότησαν πριν περίπου πέντε χρόνια ως εργαλείο ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων, όπως αυτή του Λίβυου πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις, το «ένα χέρι νίβει το άλλο». Τότε και σήμερα, οι τζιχαντιστές παραμένουν «χρήσιμο» εργαλείο και προσχηματική αφορμή για κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η πρόσφατη ιστορία και νέες απειλές από το ΝΑΤΟ

Πριν τέσσερα χρόνια στη Λιβύη για την ανατροπή του Καντάφι, μαζί με τους βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστών, χρησιμοποιήθηκαν οι φανατικοί ισλαμιστές - τζιχαντιστές. Πριν τρία χρόνια στη Συρία για τη δύσκολη (όπως αποδεικνύεται στην πράξη...) επιχείρηση ανατροπής του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, επίσης. Πριν περίπου δύο χρόνια στο Βόρειο Μάλι για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων Ενέργειας. Σήμερα, στο τόξο Συρίας - Ιράκ - Αιγύπτου - Λιβύης με στόχο «ευρύτερες ανακατατάξεις» που σχετίζονται άμεσα με τις σημαντικές ενεργειακές πηγές και οδούς της γεωπολιτικής περιοχής που εποφθαλμιούν δυτικά και άλλα ανταγωνιστικά τους μονοπώλια.

Γι' αυτό το λόγο, η πρόταση που έκανε μεσοβδόμαδα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Ρώμη για... «βοήθεια» στη Λιβύη ενάντια στο χάος που προκαλούν οι τζιχαντιστές κάθε άλλο παρά παρορμητική ήταν. Το ΝΑΤΟ, είπε, σχεδιάζει να ενισχύσει την «παρακολούθηση» της περιοχής με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τη ΝΑΤΟική βάση της Σικελίας. Για να καλύψει τάχα το «κενό» που δημιουργήθηκε μετά τον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ το 2011 και στην οποία, όπως είπε, «θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη διεθνής παρουσία». Η συμμαχία, είπε ο Στόλτενμπεργκ, «διατίθεται να βοηθήσει στην οικοδόμηση των θεσμών Αμυνας και Ασφάλειας».

Δεν ήταν ο μόνος μέσα στη βδομάδα που χρησιμοποίησε το πρόσχημα των τζιχαντιστών για να προλειάνει το έδαφος νέου τύπου επέμβασης στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή.

Στις 22/2 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, διατύπωσε πρόταση για τη συγκρότηση αραβικής στρατιωτικής δύναμης με στόχο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Οχι μόνο στη Λιβύη. Αλλά και στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στην αιγυπτιακή Βόρεια Χερσόνησο του Σινά. Ενδεχομένως και όπου αλλού δρα το «Ισλαμικό Κράτος».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως η πρόταση του Αιγύπτιου Προέδρου δε σχολιάστηκε άμεσα από Αραβες ηγέτες αλλά από διεθνή δίκτυα, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το CNN. Το πρώτο σημείωσε ότι εδώ και μέρες γίνονται συζητήσεις για τη συγκρότηση μίας «αραβικής στρατιωτικής δύναμης» μεταξύ Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με δυνατότητες επέμβασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο στρατιωτικός αναλυτής του CNN, Τζέιμς Σπάιντερ Μάρκους, σχολίασε πως ήταν «θέμα χρόνου να βρεθεί ένας Αραβας ηγέτης για να κάνει μία πρόταση» που θα συνιστά, όπως τόνισε, «μεγάλο επίτευγμα για την περιοχή... το πρώτο βήμα αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση από στρατηγική και πολιτική άποψη».

Οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη «αξιοποιήθηκαν» προς το τέλος της βδομάδας και από επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίοι πρότειναν ένα είδος διεθνούς ναυτικού αποκλεισμού της χώρας «από αέρος και θαλάσσης», με πρόσχημα την ανάσχεση του λαθρεμπορίου όπλων από τους τζιχαντιστές και των παράνομων εξαγωγών λιβυκού πετρελαίου.

Αξιοποίηση και της βαρβαρότητας στο Μουσείο της Μοσούλης

Τη σκυτάλη προλείανσης του εδάφους για νέα επέμβαση, παλιάς ή νέας μορφής, στη Λιβύη, στο Ιράκ και αλλού πήρε την Πέμπτη η διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, που αξιοποίησε το βίντεο φρικιαστικών βανδαλισμών αρχαίων έργων τέχνης στο Μουσείο της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές για να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι καταστροφές», είπε η Μπόκοβα, θυμίζοντας ότι η καταστροφή των μνημείων «είναι σαφής παραβίαση της απόφασης 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζει την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς και υιοθετεί νομικώς δεσμευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αντικειμένων από τη Συρία και το Ιράκ«. »Η προστασία της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ασφάλειας της χώρας», κατέληξε.

Και η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιεί τη λεγόμενη προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή, που κινδυνεύουν από τη δράση των τζιχαντιστών (βλέπε αναλυτικά στο σχετικό ρεπορτάζ στην σελίδα 18 στο σημερινό φύλλο).

Μέσα σε όλα αυτά, η αναγνωρισμένη διεθνώς λιβυκή κοσμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ αλ Θίνι ανακοίνωσε την Παρασκευή πως παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Α. Φ. Σίσι, προκειμένου να επαναλάβουν από κοινού αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών. Οπως αυτές που εξαπέλυσαν στις 16/2 αιγυπτιακά μαχητικά στη Ντέρνα της Λιβύης. Ο Θίνι «προειδοποίησε» ότι εάν δε ληφθεί διεθνής δράση η κυβέρνησή του και η κυβέρνηση της Αιγύπτου «θα δράσουν από μόνες τους εάν χρειαστεί». Επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης, σημείωσε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ είναι καλά εγκατεστημένοι στη Σύρτη, ότι δεν κρύβουν την παρουσία τους στην Τρίπολη και πως εάν δεν αναχαιτιστούν θα καταλάβουν όλη τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Το ίδιο 24ωρο, αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Telegraph» υποστήριζε, επικαλούμενο πηγές εντός του «Ισλαμικού Κράτους», ότι οι τζιχαντιστές επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τη Λιβύη ως «κερκόπορτα» για να εξαπολύσουν «πόλεμο σε όλη τη Νότια Ευρώπη»... «Επιχείρημα» που «συμπτωματικά» έχει ήδη υιοθετήσει στη Ρώμη και η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετρώντας τις πιθανότητες για μία νέα επέμβαση στη Λιβύη, ώστε να ξανανοίξουν οι μπίζνες προς όφελος των ιταλικών μονοπωλίων.

Η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού είναι φανερή και ταυτόχρονα επικίνδυνη, καθώς μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει στους λαούς της περιοχής. Οσο δεν υπάρχει δύναμη που θα παλεύει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και κατά των ντόπιων δυναστών κεφαλαιοκρατών, οι επεμβάσεις στο όνομα, υποτίθεται, της ασφάλειας και υπεράσπισής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» (2020-03-14 00:00:00.0)
Τζιχαντιστές, ένα «εργαλείο» με πολλές χρήσεις... (2017-07-16 00:00:00.0)
Ρωσο-αμερικανικά παζάρια διαρκείας (2016-11-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις τουρκικών στρατευμάτων (2016-10-25 00:00:00.0)
Τα νέα σχέδια επέμβασης είδε ο Ομπάμα στο στρατηγείο της CIA... (2016-04-15 00:00:00.0)
Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου (2016-03-08 00:00:00.0)