ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εργαζόμενοι και ασθενείς «πληρώνουν» τις μεγάλες ελλείψεις

Μειώνεται σταθερά το προσωπικό, με αποτέλεσμα να κλείνουν ή να υπολειτουργούν κλινικές και τμήματα

Κυριακή 10 Μάη 2015

Από παλιότερη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου στο Τζάνειο
Το Τζάνειο Νοσοκομείο «αιμορραγεί», με το προσωπικό, υγειονομικό και βοηθητικό, να μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 2010 μέχρι σήμερα, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 123 άτομα. Από τις προβλεπόμενες 578 οργανικές θέσεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών που προβλέπει το νέο «ψαλιδισμένο» οργανόγραμμα του νοσοκομείου, αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι 483.

Τα κενά «μπαλώνονται» όπως όπως με σπουδάστριες και σπουδαστές νοσηλευτικής, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, από το 2010, το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 74 άτομα και το παραϊατρικό κατά 22 εργαζόμενους. Από το τέλος του 2014 στο νοσοκομείο δεν υπάρχει γιατρός εργασίας.

Οσο για το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, αυτό στα τέλη του Απρίλη αριθμούσε 178 λιγότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με το 2010. Είναι ενδεικτική η κατάσταση στα πλυντήρια, όπου σήμερα το μόνιμο προσωπικό αριθμεί μόλις δύο άτομα. Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, η λειτουργία των πλυντηρίων απαιτεί ένα ελάχιστο προσωπικό οχτώ ατόμων.

Η συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τους εργολάβους. Ηδη, εργολαβικά συνεργεία έχουν αναλάβει την καθαριότητα και τη φύλαξη του νοσοκομείου, ενώ περιμένουν «στη γωνία» να πατήσουν πόδι και σε άλλους τομείς. Οσο ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας μειώνεται, τόσο αυξάνονται αυτοί που εργάζονται με «πεντάμηνα» προγράμματα, ολιγόμηνες συμβάσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ολα λειψά στη Μαιευτική - Γυναικολογική

Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αντιμετωπίζει η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική. Το μαιευτήριο δεν μπορεί να εφημερεύει καθημερινά. Ακόμα και η συμμετοχή στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, δηλαδή κάθε τέσσερις μέρες, γίνεται με υπερβαίνουσες εφημερίες για τους γιατρούς της κλινικής.

Σοβαρά είναι τα κενά όσον αφορά τις μαίες. Οπως υπογραμμίζει το προσωπικό, εδώ και μια δεκαετία σχεδόν δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μαίας, με αποτέλεσμα η κλινική να καλείται σήμερα να λειτουργήσει με μόλις 9 μαίες, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις μειώνουν συνεχώς τον αριθμό τους.

Μετ' εμποδίων λειτουργεί η κλινική και όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποδομές της. Από τα δύο χειρουργικά κρεβάτια που διαθέτει το ένα υπολειτουργεί. Ταυτόχρονα, λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα. Υγειονομικοί αναφέρουν ως πιο σημαντικές τις ελλείψεις λαπαροσκοπίου και υστεροσκοπίου.

Πρόκειται για εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για διερευνητικές και άλλες επεμβάσεις, του οποίου η απουσία δεν επιβαρύνει μόνο τους υγειονομικούς αλλά και τις ίδιες τις ασθενείς. Κι αυτό γιατί αναγκαστικά υποβάλλονται σε ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, δηλαδή σε ιατρικές διαδικασίες που συνεπάγονται μεγαλύτερη επιβάρυνση και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.

Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκονται οι τέσσερις εργαζόμενοι στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου. Καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20 αξονικές. Ο φόρτος εργασίας είναι, όπως διαπιστώνουν, μεγαλύτερος από ποτέ, καθώς στο Τζάνειο φτάνουν περιστατικά από τα Νοσοκομεία «Μεταξά» και «Αττικόν».

Η βάρδιά τους δεν τελειώνει όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν αν παρουσιαστεί ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε ακτινοβολία έχουν πλέον κοπεί. Παράλληλα, ενώ το νοσοκομείο έχει προμηθευτεί νέο αξονικό τομογράφο αυτός δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Κλείνει η μία Χειρουργική Κλινική

Ενα ακόμα πλήγμα φαίνεται πως πρόκειται να δεχθεί το Τζάνειο, αφού την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό ότι δρομολογείται το κλείσιμο της Γ' Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, μέσα από τη συγχώνευσή της με την Α' Χειρουργική Κλινική. Τη συγχώνευση πρότεινε στη Β' ΥΠΕ η διοίκηση του νοσοκομείου, της οποίας η απάντηση εκκρεμεί, με το σκεπτικό ότι το προσωπικό της αναμένεται να μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Ετσι, αντί να αναπληρωθούν οι αποχωρήσεις και να καλυφθούν οι κενές θέσεις, προτείνεται να κλείσει η μια κλινική. Ηδη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή, την περασμένη Πέμπτη, καταγγέλλοντας την πρόταση για κλείσιμο της κλινικής, ενώ σχεδιάζουν νέα κινητοποίηση αύριο, Δευτέρα.

Ο διευθυντής της κλινικής, Νίκος Φαρμάκης, τονίζει πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει δυσλειτουργία και θα αποτελέσει πλήγμα για το νοσοκομείο. Εξηγεί ότι με τη συγχώνευση διαταράσσεται τόσο το κλινικό όσο και το εκπαιδευτικό έργο, αφού θα επέλθουν μειώσεις στον αριθμό των κλινών αλλά και των ειδικευόμενων γιατρών. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως ο αριθμός των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στην κλινική βαίνει αυξανόμενος χρόνο με το χρόνο.

Ετσι, το 2014 τα χειρουργεία, τακτικά και έκτακτα, ξεπέρασαν τα 700 έναντι 666 το 2013. Σε ετήσια βάση, τα περιστατικά που φτάνουν στην κλινική υπερβαίνουν τις 3.000 ενώ περισσότερα από 1.000 από αυτά καταλήγουν σε εισαγωγή για νοσηλεία.

Με βάση τα παραπάνω, η κλινική όχι απλά δεν θα έπρεπε να κλείσει αλλά θα χρειαζόταν να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό. Κι ενώ το κλείσιμο της Χειρουργικής απειλεί να αποδυναμώσει το νοσοκομείο, είναι φανερό πως από μια εξέλιξη σαν αυτή, ωφελημένοι βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Υγείας, αφού βλέπουν την πελατεία και τα κέρδη τους να αυξάνονται παράλληλα με την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό διάλυση η ΩΡΛ - Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων (2023-11-08 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για την επαναλειτουργία της Χειρουργικής κλινικής (2022-01-13 00:00:00.0)
Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι κλινικές στο Τζάνειο (2014-09-02 00:00:00.0)
«Συνθήκες πολέμου» για ασθενείς κι εργαζομένους (2014-07-13 00:00:00.0)
Συγχωνεύσεις κλινικών στο Νοσοκομείο Ηρακλείου (2013-08-20 00:00:00.0)