Κυριακή 13 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
«Συνθήκες πολέμου» για ασθενείς κι εργαζομένους

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΑΤ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΑΤ
Οι περικοπές στην Υγεία παρουσιάζονται από τις κυβερνήσεις σα συμμάζεμα στα δημοσιονομικά, από το οποίο ωφελείται τάχα ο λαός. Είναι όμως αυτές οι περικοπές που εντατικοποιούν απίστευτα τη δουλειά του ελάχιστου προσωπικού, ταλαιπωρούν τους ασθενείς και υπονομεύουν την ασφάλεια όλων.

Οπως σημειώνει νοσηλεύτρια σε χειρουργική κλινική του ΚΑΤ, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις κλινικές. Για να πάρουμε 10 μέρες άδεια το καλοκαίρι δουλεύουμε χωρίς ρεπό, 3 ή 4 βράδια τη βδομάδα. Κάτω από 15 οφειλόμενα ρεπό δεν έχει κανένας και το καλοκαίρι θα αυξηθούν». «Προσπαθούμε να κρατάμε ένα επίπεδο γιατί τα χειρουργικά τμήματα είναι "βαριά". Μεγάλη βοήθεια δίνουν οι συγγενείς, όμως εμείς περιποιούμαστε τους ασθενείς. Επειδή λείπουν νοσοκόμοι ή τραυματιοφορείς αναγκαζόμαστε να αλλάζουμε άντρες ασθενείς, φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση», συμπληρώνει άλλη νοσηλεύτρια χειρουργικής κλινικής.

Στην καρδιολογική κλινική συχνά μία νοσηλεύτρια τη νύχτα έχει να φροντίσει ως και 22 ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια της νοσηλείας. «Δεν υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε ένα κρίσιμο τμήμα, με σοβαρά περιστατικά. Για στοιχειώδη ασφάλεια θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3 νοσηλευτές το πρωί, 2 απόγευμα και βράδυ», λέει μια νοσηλεύτρια.

«Κυκλικά» λείπουν υλικά, δεν υπάρχει περίοδος με πληρότητα σε όλα. «Πότε δεν έχουμε σύριγγες, πάπιες, γάντια μιας χρήσης... Τρέχουμε στα τμήματα για να βρούμε από πιθανό στοκ, χάνοντας χρόνο από τη νοσηλεία και πολλές φορές οι συνοδοί των ασθενών βλέποντας την κατάσταση αγοράζουν είδη που θα έπρεπε να χορηγούνται», λένε οι νοσηλεύτριες.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, - προμηθευτές υλικών, ιατρικών εξοπλισμών, φαρμακευτικές, τεχνικές υπηρεσίες - η κερδοφορία τους και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, βάζουν πρόσθετα εμπόδια στη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων.

Είναι ενδεικτικό πως στο τμήμα Αποστείρωσης του ΚΑΤ από τα 4 πλυντήρια λειτουργούν τα 2 επειδή χρειάζονται συντήρηση και οι συμβάσεις με τις εταιρείες έχουν λήξει, με αποτέλεσμα εργαλεία με αίμα από επεμβάσεις ασθενών να παραμένουν ώρες προς αποστείρωση. Επιπλέον η επισκευή ενός μηχανήματος μπορεί να κοστίζει στο νοσοκομείο χιλιάδες ευρώ.

«Νέες συμβάσεις με εταιρείες καθυστερούν να γίνουν, η συντήρηση και η επισκευή μηχανημάτων - πλυντήρια, κλίβανοι κλπ. - μένει πίσω. Επίσης ορισμένες συμβάσεις δεν προβλέπουν παροχή υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα, έτσι, αν πάθει κάτι ένα μηχάνημα, περιμένουμε τη Δευτέρα... Πάντως η δουλειά βγαίνει από το φιλότιμο και όχι επειδή επαρκούν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουμε», λένε οι εργαζόμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό διάλυση η ΩΡΛ - Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων (2023-11-08 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία με αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο προσωπικό (2022-01-08 00:00:00.0)
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τεράστιες ελλείψεις (2021-04-14 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΓΠ Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» (2008-05-02 00:00:00.0)
Ανακαίνιση με νοσηλεία στα σαλόνια των διαδρόμων! (1999-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ