ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Εντονες διπλωματικές διεργασίες

Με τους Προέδρους Ομπάμα και Πούτιν να διατείνονται πως μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία

Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015

Σε επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία συμμετέχουν από προχτές και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη...
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σημαντικές εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη περιστασιακή «σύμπλευση» ΗΠΑ - Ρωσίας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και άλλων συναφών οργανώσεων, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, έπειτα από πρόταση για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου διεθνούς συνασπισμού», που απηύθυνε χτες το απόγευμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, φαίνεται να παραμερίζονται προς το παρόν, καθώς διαφαίνεται γενικότερη σύγκλιση στην ανάγκη συνεννόησης με τη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί με κάποιο τρόπο ένας ακόμη καταστροφικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που πήρε πρώτος το λόγο στο βήμα του ΟΗΕ, δεν παρέλειψε να παρομοιάσει το Σύρο ομόλογό του με «τύραννο που σφαγιάζει αθώα παιδιά» και να τον εξισώσει με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που «αποκεφαλίζουν ανθρώπους και σκλαβώνουν γυναίκες», δίχως να πει λέξη για το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους». Παρ' όλα αυτά, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι είναι «έτοιμος» να συνεργαστεί «με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίθετα, έσπευσε να σημειώσει το αρνητικών ρόλο «δυνάμεων» (σ.σ. υπονοώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους) στη δημιουργία τρομοκρατικών οργανώσεων και τα «επικίνδυνα παιχνίδια με τρομοκράτες», τονίζοντας ότι εμφανίστηκαν στην περιοχή μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Καντάφι στη Λιβύη και μετά την επέμβαση και εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Πρότεινε, έτσι, τη δημιουργία ενός διεθνούς μετώπου κατά της τρομοκρατίας και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση υπουργικής συνόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την έκδοση ανακοίνωσης που θα υποστηρίζει την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ». Χαρακτήρισε «μέγα λάθος» την άρνηση συνεργασίας με την κυβέρνηση Ασαντ, τονίζοντας ότι ο συριακός στρατός είναι η μόνη δύναμη «που πολεμά γενναία και κατά πρόσωπο το ΙΚ».

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμενόταν αργότερα χτες βράδυ η συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους Πούτιν και Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με βασικό θέμα τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Συρία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και η οποία (σύμφωνα με πληροφορίες) κανονίστηκε την περασμένη βδομάδα με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, στην ομιλία του στον ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Συρία και στην Υεμένη».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη δική του ομιλία πρότεινε την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία για ειδεχθή εγκλήματα.

Συντονιστικό κέντρο Συρίας - Ιράκ - Ιράν - Ρωσίας

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δε θα συμμετάσχει προς το παρόν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά θα εντείνει τη συνεργασία της με τον Πρόεδρο Ασαντ και όσες δυνάμεις πολεμούν την τρομοκρατία. Ανακοινώθηκε, παράλληλα, από τις κυβερνήσεις Συρίας - Ιράκ - Ιράν - Ρωσίας η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους» με έδρα τη Βαγδάτη, στο οποίο θα είναι επικεφαλής, με θητεία ενός τριμήνου, εκ περιτροπής, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στο διπλωματικό πεδίο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα τη σύγκλιση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία μέσα στον Οκτώβρη, μετά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας τη συμμετοχή αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Τουρκία και Αίγυπτο και τη συγκρότηση τεσσάρων ομάδων εργασίας στη Γενεύη.

Στροφή στη στάση έναντι του Ασαντ

Στο μεταξύ, έκδηλη είναι η αλλαγή στη στάση αρκετών ηγετών έναντι του Σύρου Προέδρου Ασαντ, αφού έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι ο Ασαντ «θα μπορούσε να παραμένει βραχυπρόθεσμα» στην εξουσία ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας.

Από την άλλη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνέχισε να πιέζει για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της βόρειας Συρίας, με στόχο τη δημιουργία τριών μεγάλων καταυλισμών που θα χρηματοδοτεί η ΕΕ για τη στέγαση 900.000 προσφύγων.

Τέλος, την Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε στη Ν. Υόρκη την έναρξη αεροπορικών επιδρομών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για τα επόμενα στάδια επέμβασης (2017-04-11 00:00:00.0)
Επιδρομές και σκληρά παζάρια για την «επόμενη μέρα» (2015-11-17 00:00:00.0)
Παζάρια σε συνθήκες πολέμου και όξυνσης των αντιθέσεων (2015-10-25 00:00:00.0)
Περιπλέκονται οι αντιθέσεις, κλιμακώνονται οι επιδρομές (2015-10-03 00:00:00.0)
Προς όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας και συμμάχων τους (2015-10-02 00:00:00.0)
Ρωσική πρόταση για επανέναρξη «ενδοσυριακών συνομιλιών» (2014-12-11 00:00:00.0)