Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περιπλέκονται οι αντιθέσεις, κλιμακώνονται οι επιδρομές

Συνάντηση Προέδρων Γαλλίας - Ρωσίας - Γερμανίας στο Παρίσι και «κοινή ανακοίνωση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για περιορισμό της ρωσικής στρατιωτικής δράσης μόνον κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περιπλέκονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Συρία, μετά τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος που βρίσκονταν χτες σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι βομβαρδισμοί έπληξαν μεγάλο διοικητικό κέντρο, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων καθώς και στρατόπεδο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» βορειοδυτικά της Ράκα (που θεωρείται «πρωτεύουσα» του λεγόμενου «χαλιφάτου»), αλλά και θέσεις τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» σε Χάμα και Ιντλίμπ, με τη συμμετοχή μαχητικών Su-34 και Su-25.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι χτεσινές ρωσικές επιχειρήσεις έκαναν τους τζιχαντιστές της Ράκα να επιλέξουν προσωρινά την τακτική της υποχώρησης, ερημώνοντας σχεδόν όλα τα τζαμιά της πόλης από το φόβο μη γίνουν στόχος των ρωσικών βομβαρδιστικών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ, προέβλεψε ότι οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία θα κρατήσουν «τρεις έως τέσσερις μήνες», ότι το συγκεκριμένο χρονικό όριο τίθεται για να αποφευχθεί ένας κίνδυνος «ολίσθησης και εγκλωβισμού» και ότι θα κλιμακωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Διαπίστωσε ακόμη ότι «οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικές και ότι πρέπει να αρχίσει νέα φάση στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Στο Πεντάγωνο, πάντως, ανώτατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι «ζύγιζαν» την ίδια ώρα τα δεδομένα στα πεδία των επιδρομών για το πώς θα αντιδράσουν σε χτυπήματα εναντίον μισθοφόρων τους που έχουν εκπαιδεύσει στη Συρία.

Επιπλέον, αργά το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων ΗΠΑ - Ρωσίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις στη Συρία μέσω τηλεδιάσκεψης με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι συζήτησαν τις ασφαλείς πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το συριακό έδαφος και το ρόλο του νέου συντονιστικού κέντρου πληροφοριών που δημιουργήθηκε στη Βαγδάτη μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων Ρωσίας - Συρίας - Ιράκ και Ιράν.

Παράλληλα, Ρώσοι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον αναπληρωτή του Γενικού Επιτελείου Νικολάι Μπογντανόφσκι θα συναντήσουν την Τρίτη Ισραηλινούς ομολόγους τους στο Τελ Αβίβ, για να συζητήσουν «συνεργασία για πιθανές δράσεις στη Συρία».

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ ανακοίνωσε στη Ν. Υόρκη πως η κυβέρνησή του αποδέχεται πρόσκληση για συμμετοχή σε έναν τρίτο γύρο, «μη δεσμευτικής» διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Η ανακοίνωση των συμμάχων του Ομπάμα

Το ίδιο διάστημα, η ρωσική στρατιωτική δράση στη Συρία οξύνει τις αντιδράσεις των δυτικών και αραβικών χωρών που στηρίζουν το «συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά υποτίθεται των τζιχαντιστών. Κοινή ανακοίνωση αξιωματούχων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία που εξεδόθη χτες το πρωί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ενέργειες «συνιστούν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης» και «το μόνο που θα κάνουν είναι να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση». Οι δυνάμεις αυτές κάλεσαν τη Ρωσία να περιορίσει τις επιδρομές της αποκλειστικά στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), όχι σε πολιτικούς αντιπάλους ή ομάδες που μάχονται τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ.

Συνάντηση Ολάντ - Πούτιν

Παρ' όλα αυτά, χτες στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι κατά τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται πως καταβλήθηκαν προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών που έχουν οι δύο πλευρές, κυρίως πάνω στο «μέλλον» της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, το οποίο οι Γάλλοι προεξοφλούν περίπου ως «ανύπαρκτο».

Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη, το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση ήταν ψυχρό. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές στο θέμα της συριακής ηγεσίας, «επικέντρωσαν στις προσπάθειες της Ρωσίας, της Δύσης και των συμμάχων της κατά του ΙΚ, σε θέματα προστασίας των αμάχων και της πολιτικής μετάβασης στη Συρία». Η ίδια πηγή υποστήριξε πως οι δύο χώρες δεν αποφάσισαν να συντονίσουν επίσημα τις στρατιωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, αλλά «να ενημερώνουν η μία την άλλη για την αποφυγή προβλημάτων».

Αργότερα χτες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών τριμερής συνάντηση των ηγετών Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Γερμανίας, Α. Μέρκελ, επίσης για τη Συρία χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες από τις συζητήσεις.

Τέλος, χτες, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Ιρακινού ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Σιιτών στο Ιράκ Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί για τη συγκρότηση μιας «παγκόσμιας πολεμικής εκστρατείας» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και η δήλωση του Τσετσένου Προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ (που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν), πως είναι έτοιμος αυτός «και οι άνδρες του» να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, εφόσον τους δοθεί «πράσινο φως» από το Κρεμλίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ