Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τεταμένο προεκλογικό κλίμα

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές επιχειρήσεις του στρατού στη Σιλβάν
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές επιχειρήσεις του στρατού στη Σιλβάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι επιχειρήσεις (ενάντια στο ΡΚΚ) θα συνεχιστούν μέχρι η απειλή του τρόμου να εξαρθρωθεί και τα όπλα να θαφτούν», τόνισε, μιλώντας στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, υπερασπιζόμενος τις επιθέσεις του στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών. Η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα, με την απουσία των ηγετών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και διάφορες αντεγκλήσεις.

Μια μέρα πριν, είχε προηγηθεί η επίθεση στον αρθρογράφο της «Χουριέτ», Αχμέτ Χακάν, που ξυλοκοπήθηκε ενώ γυρνούσε στο σπίτι του, αναζωπυρώνοντας ξανά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για εμπόδια στην ελευθερία έκφρασης και κριτικής (που, ωστόσο, δεν είναι απλά αποτέλεσμα δράσης ενός κόμματος ή προσώπου). Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες για την επίθεση είναι μέλη του ΑΚΡ.

Συνολικά, πληθαίνουν οι καταγγελίες για άσκηση κρατικής τρομοκρατίας, με αφορμή και την απαγόρευση κυκλοφορίας που οι αρχές συνεχίζουν να επιβάλουν σε πολλές νοτιοανατολικές περιοχές, στο όνομα της διατήρησης της «δημόσιας τάξης» και της καταπολέμησης των «τρομοκρατών». Στην περιοχή Σιλβάν του Ντιγιαρμπακίρ, μετά από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας χτες τα ξημερώματα και ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, σκοτώθηκαν 17 μέλη του ΡΚΚ. Στην επιχείρηση πήραν μέρος ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα αλλά και άρματα μάχης, σύμφωνα με το «Αναντολού».

Κατά τ' άλλα, μιλώντας χτες στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των «G-20», ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη» είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, συμπληρώνοντας - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ότι τα ενεργειακά ζητήματα πρέπει να εξετάζονται με μια πολυδιάστατη προσέγγιση.

Τέλος, να καταγραφεί ότι σύμφωνα με κατηγορητήριο που συνέταξε ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ισλαμιστής επιχειρηματίας και ιμάμης Φετ. Γκιουλέν, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ισόβιας κάθειρξης, με κατηγορίες όπως: δημιουργία ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης, δημοσίευση εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ