Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η οπλοκατοχή και πάλι στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με κριτήριο το θρήσκευμα (ότι ήταν χριστιανοί) σκότωνε τα θύματά του ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ αργά το βράδυ της Πέμπτης στο κοινοτικό πανεπιστήμιο Αμκουα του Ορεγκον, προκαλώντας το θάνατο τελικά εννιά ατόμων, τον τραυματισμό άλλων επτά και αναζωπύρωση της έντονης συζήτησης στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία και τα συμφέροντα του πανίσχυρου λόμπι της «Εθνικής Ενωσης Οπλων» («National Rifle Association», NRA) στο Κογκρέσο.

Ο Χάρπερ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γεννηθεί στην Αγγλία και είχε εγκατασταθεί όταν ήταν παιδί στις ΗΠΑ, πέθανε λίγη ώρα μετά το μακελειό που προκάλεσε με τέσσερα όπλα (!) από τα πυρά αστυνομικών. Αμερικανικά δίκτυα σημείωσαν ότι ο δράστης είχε έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο, όπου, μεταξύ άλλων, φαινόταν να παρέχει στήριξη στον IRA και να ενδιαφέρεται για μαζικές δολοφονίες.

Το νέο μακελειό προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που απαίτησε αυστηρότερους νόμους οπλοκατοχής, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς το πανίσχυρο λόμπι της «Εθνικής Ενωσης Οπλων» (NRA) ότι εμποδίζει την ψήφιση νέων νόμων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που, όπως είπε, «είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες». Σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία από τη βία των όπλων όπως η «Εκστρατεία Μπράντι», κάθε χρόνο κατά μέσο όρο βρίσκουν το θάνατο από πυροβόλα όπλα 32.000 άνθρωποι (σε αυτούς περιλαμβάνονται 20.000 αυτοκτονίες). Βεβαίως, το φαινόμενο της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας δεν μπορεί να ιδωθεί ξεκομμένο από το γεγονός ότι στην ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη που αιματοκυλάει δεκάδες λαούς, η «κουλτούρα της βίας» και των ...«Ράμπο» καλλιεργείται από τα παιδικά κιόλας χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ