Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Ρωσική πρόταση για επανέναρξη «ενδοσυριακών συνομιλιών»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολύωρη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ Μοάλεμ, είχε χτες στη Δαμασκό ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη Συρία.

Ο Μπογκντάνοφ μετέφερε, όπως δήλωσε αργότερα, «προφορικό μήνυμα» του Προέδρου Πούτιν στον Σύρο ηγέτη, ενημέρωσε τον τελευταίο για τις πρόσφατες επαφές που είχε με Σύρους αντιπολιτευόμενους ηγέτες με στόχο την επανέναρξη ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών «μακριά από ξένες παρεμβάσεις» και τον διαβεβαίωσε για τη θερμή υποστήριξη της Μόσχας στον αγώνα του συριακού λαού κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του συριακού πρακτορείου SANA, o Ασαντ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Ρώσο απεσταλμένο για την αδιάλειπτη υποστήριξη της Μόσχας στο συριακό λαό και συμφώνησε με τον Μπογκντάνοφ ότι η επιτυχία της όποιας προσπάθειας για την «επίλυση της συριακής κρίσης» απαιτεί «δουλειά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Παρόντες στη συνάντηση Ασαντ - Μπογκντάνοφ ήταν εκτός από τον Σύρο αντιπρόεδρο Μοάλεμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, η στενή σύμβουλος Τύπου του Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, και ο Ρώσος πρέσβης στη Δαμασκό.

Ωρες πριν, αργά το βράδυ της Τρίτης, στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη (όπως αναφέρει χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ») οι υπουργοί Εξωτερικών Συρίας, Ιράν και Ιράκ διαβεβαίωναν πως θα εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Το «μήνυμα» Χέιγκελ στη Βαγδάτη

Στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ολοκληρώνοντας την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στη χώρα με αυτή την ιδιότητα, σημείωσε για πολλοστή φορά πως η αμερικανική στρατιωτική ισχύς δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα του ιρακινού λαού, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν έγινε στο παρελθόν, αλλά ούτε και τώρα». Διαβεβαίωσε πάντως πως οι ΗΠΑ είναι «αφοσιωμένες» στην προσπάθειά τους να «βοηθήσουν το Ιράκ να ανακτήσει τα εδάφη» που έχασε το καλοκαίρι από την επίθεση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Ωστόσο, ούτε η επίσκεψη Χέιγκελ στο Ιράκ μείωσε, έστω και για λίγο, το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που εξαπολύονται στη χώρα. Μόνο το πρωί από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώθηκαν 12 σιίτες μαχητές και άλλοι 15 σε άλλες βομβιστικές επιθέσεις.

Το ίδιο 24ωρο στο υπουργείο Αμυνας της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ γινόταν ο απολογισμός των πληγμάτων που έχουν υποστεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, Πεσμεργκά. Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους, κατά τις σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» από τον Ιούνη έως τις αρχές Δεκέμβρη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 727 Πεσμεργκά και τραυματίστηκαν άλλοι 3.564.

Τέλος, χτες, πάνω από 400 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από ισπανικό ωκεανογραφικό σκάφος κι ένα ισλανδικό περιπολικό στη Μεσόγειο, μετά την ανατροπή του δουλεμπορικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν για πάνω από έξι μέρες ενώ βρίσκονταν 150 ναυτικά μίλια ανατολικά του λιμανιού Αουγκούστα της Σικελίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ