Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδράσεις για τα βασανιστήρια της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αποκαλύψεις για τα γνωστά, φρικτά, βασανιστήρια που χρησιμοποίησε η CIA σε ύποπτους τρομοκράτες στο Γκουαντάναμο, αλλά και σε παράνομες «φυλακές» στο εξωτερικό με τις ευλογίες της πρώην κυβέρνησης του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους ανάγκασαν χτες αξιωματούχους του ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητήσουν την άσκηση διώξεων σε βάρος Αμερικανών που εμπλέκονται στη χρήση βασανιστηρίων.

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία ή παραγραφή των βασανιστηρίων που φέρονται να διέπραξαν στελέχη της υπηρεσίας κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της CIA, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπεν Εμερσον, σημείωσε ότι η έκθεση «επιβεβαιώνει αυτό που η διεθνής κοινότητα γνώριζε εδώ και καιρό». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολιτική που «ξεκάθαρα ενορχηστρώθηκε» από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Τζ. Ου. Μπους επιτρέποντας τη «συστηματική διάπραξη εγκλημάτων και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ζήτησε την ανάληψη δράσης, να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν «όσοι ευθύνονται για την εγκληματική συνωμοσία».

Ο γενικός διευθυντής της «Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών» «ACLU», Αντονι Ρομέρο, χαρακτήρισε την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια από τους πράκτορες της CIA «σκανδαλώδη», εκφράζοντας «αγανάκτηση για τη διάπραξη ειδεχθών εγκλημάτων». Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση Ομπάμα να διασφαλίσει ότι «οι ΗΠΑ δε θα βασανίσουν ποτέ ξανά», ορίζοντας μεταξύ άλλων και έναν ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Αγανάκτηση για τα βασανιστήρια από τη CIA εξέφρασε χτες και ο Αφγανός νέος Πρόεδρος Ασραφ Γάνι, ενώ ο Αλγκιρντας Μπουτκέβιτσους, πρωθυπουργός της Λιθουανίας (μία από τις χώρες όπου στήθηκαν παράνομες φυλακές της CIA) εξέφρασε την ελπίδα να ξανανοίξει η λιθουανική Βουλή την έρευνα και να διαβιβάσει η Ουάσιγκτον στις λιθουανικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της CIA στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ