ΡΩΣΙΑ
Εθνικό πένθος για την αεροπορική τραγωδία
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001

Associated Press

Τα συντρίμμια του ρωσικού επιβατικού, όπως βρέθηκαν 4.200 χλμ ανατολικά της Μόσχας, κοντά στο Ιρκούτσκ
ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 5η Ιούλη ως μέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με τη συντριβή του αεροπλάνου «ΤΟΥ-154», αργά το βράδυ της Τρίτης, κοντά στο Ιρκούτσκ (Ανατολική Σιβηρία), που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 145 άνθρωποι. (Σύμφωνα με τελευταίο επίσημο απολογισμό από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοινώθηκε ότι στο αεροπλάνο υπήρχαν 136 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 7 παιδιών, και 9 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των επιβατών ήταν 12 Κινέζοι πολίτες).

Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου, οποίος βρίσκεται από χτες το πρωί στον τόπο της τραγωδίας, δήλωσε ότι η αιτία της συντριβής του αεροπλάνου «ΤΟΥ-154», που είχε απογειωθεί από το Εκατερινμπούργκ με προορισμό το Βλαδιβοστόκ, οφείλεται σε ταυτόχρονη βλάβη των τριών κινητήρων. Το τρικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη από ύψος 800 μέτρων τη στιγμή που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Ιρκούτσκ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης. Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν σε καλή κατάσταση και η εξέταση των στοιχείων τους αναμένεται να φωτίσει περισσότερο τα αίτια της τραγωδίας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Με διάταγμα του Πούτιν συστήθηκε κυβερνητική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, μ' επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ. Αν και δεν έγινε κάποιο επίσημο σχόλιο, έντονες ήταν οι συζητήσεις για το πώς κατέστη δυνατό να σταματήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα και οι 3 κινητήρες του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθηθούν οι οικογένειες των θυμάτων, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Από τη μεριά τους, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα καταβάλλουν στις οικογένειες των θυμάτων περίπου 400 δολάρια για κάθε επιβάτη και περίπου 4.300 δολάρια για κάθε μέλος του πληρώματος, δήλωσε ο υποδιευθυντής της εταιρίας «Vladivostok Avia», Βλαντίμιρ Ραζμπέικιν. Οπως έγινε γνωστό, η εταιρία είχε αγοράσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πριν από 2 χρόνια, από την Κίνα, η οποία έχει προχωρήσει σε φτηνές πωλήσεις των αεροσκαφών του ίδιου τύπου, καθώς τα τελευταία χρόνια, με τη διάλυση του στόλου της «Αεροφλότ», δεν είναι διόλου εύκολη η εύρεση ανταλλακτικών.

Νομοσχέδιο κατά του «μαύρου» χρήματος

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας με 237 ψήφους υπέρ και 43 κατά υιοθέτησε χτες σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο «Για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης («ξεπλύματος») εσόδων που αποκτήθηκαν με εγκληματικό τρόπο», στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών να αποφευχθούν ενδεχόμενες ταπεινωτικές διεθνείς κυρώσεις, μετέδωσε το πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι». Το νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και να υπογραφεί στη συνέχεια από τον πρόεδρο Πούτιν. Η συζήτηση του νομοσχεδίου κατέστη επείγουσα, όταν τον περασμένο μήνα η «Financial Action Task Force», μια διεθνής υπηρεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις, επέκρινε τη Ρωσία και απείλησε με οικονομικές κυρώσεις στο τέλος Σεπτέμβρη, αν δε γίνουν βήματα για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο νόμος αυτός θα βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσγείωση λόγω προβλήματος στον έναν κινητήρα (2017-04-20 00:00:00.0)
Πεδίο αντιπαράθεσης η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου (2015-07-30 00:00:00.0)
Τους «κατάπιε» η Ερυθρά Θάλασσα (2004-01-04 00:00:00.0)
Νοσταλγία για το σοσιαλιστικό σύστημα (2001-07-06 00:00:00.0)
Το μυστήριο παραμένει (1999-11-05 00:00:00.0)
Αεροπορική τραγωδία (1997-12-09 00:00:00.0)