Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΒΗΡΙΑ
Αεροπορική τραγωδία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Δεν πρόλαβε να συνέλθει από το πένθος για τους νεκρούς ανθρακωρύχους της τραγωδίας στο Νοβοκουζνέτσκ και τη Ρωσία συγκλόνισε νέα τραγωδία. Το Σάββατο πρωί, 6 Δεκέμβρη, το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝΤ - 124 "Ρουσλάν" συνετρίβη, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του και κατέπεσε πάνω σε κατοικίες και άλλα κτίρια της συνοικίας Λένιν του Ιρκούτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 46 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχα - Ιρκούτσκ - Βλαδιβοστόκ - Βιετνάμ, μετέφερε δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου ΣΟΥ - 27 για την πολεμική αεροπορία του Βιετνάμ. Επίσης, το αεροσκάφος, που ήταν εφοδιασμένο με 100 τόνους καυσίμων για τις ανάγκες του ταξιδιού, εξερράγη και τυλίχτηκε στις φλόγες σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή. Τα συνεργεία διάσωσης, δουλεύοντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουν ανασύρει 55 νεκρούς από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν κατά την πτώση του γιγαντιαίου μεταγωγικού αεροσκάφους. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια. Πολλά άτομα απομακρύνθηκαν από τον τόπο της τραγωδίας. Οπως έγινε γνωστό, μετά την εξέταση των "μαύρων κουτιών", διαπιστώθηκε ότι αμέσως μετά την απογείωση έπαψαν ταυτόχρονα να λειτουργούν και οι δυο αριστεροί κινητήρες. Γίνεται η ανάλυση των καυσίμων του αεροσκάφους.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου μετέβησαν στο Ιρκούτσκ για να συντονίσουν τις έρευνες των συνεργείων διάσωσης και να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση, ενώ κήρυξαν χτες ημέρα πένθους σε όλη την περιοχή του Ιρκούτσκ, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Πένθος κηρύχτηκε και στον οικισμό Σέστσα της περιοχής Μπριάνσκ, όπου στρατοπεδεύει η σμηναρχία της πολεμικής αεροπορίας, στην οποία ανήκε το εν λόγω αεροσκάφος. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Σχετικά με το τραγικό συμβάν αναφέρονται διάφορες πιθανές αιτίες. Κατά τη γνώμη του διακεκριμένου πιλότου Ανατόλι Κβότσουρα, ποτέ άλλοτε δε συνέβη να μη λειτουργήσουν συγχρόνως και οι δυο κινητήρες. Από την άλλη μεριά, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στο εμπόριο όπλων, εκπρόσωποι των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας δεν αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς και την ανάμειξη δυτικών ειδικών υπηρεσιών για τη ματαίωση της παράδοσης των αεροπλάνων στο Βιετνάμ. Η ζημιά από την καταστροφή των τριών αεροσκαφών ανέρχεται στα 160.000.000 δολάρια.

Τέλος, ένας πιλότος της προαναφερόμενης σμηναρχίας δήλωσε στην τηλεόραση ότι "στη σμηναρχία υπάρχουν μόνο δυο αξιόμαχα αεροπλάνα. Για τις επισκευές αφαιρείται από το ένα αεροπλάνο κάποιο εξάρτημα και τοποθετείται σε άλλο". Και μετά πρόσθεσε με θλίψη: "Είναι καρπός της περεστρόικα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ