Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Ολα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Για τρίτη συνεχόμενη φορά οι Σέρβοι ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, χωρίς προβλήματα, αλλά και πάλι με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, που μόλις ξεπέρασε το 50%, τόσο ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να κηρυχτούν άκυρες.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο των σερβικών προεδρικών εκλογών, στις 21 Δεκεμβρίου, τον υποψήφιο του ακροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι,όπως ανακοίνωσαν χτες στο Βελιγράδι οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επίσημη εφορευτική επιτροπή και με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Μιλουτίνοβιτς έλαβε 1.644.866 ψήφους και ποσοστό περίπου 42,7%, ο Σέσελι 1.208.462 ψήφους και ποσοστό 32,5% και τέλος ο ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς 582.748 ψήφους και 15,8%. Ενώ το ποσοστό συμμετοχής των 7,2 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 51%, που δείχνει ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις εκλογές, δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο της.

Ενα ακόμα ξάφνιασμα για τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και για μια μερίδα των Σέρβων που στηρίχτηκε στις σφυγμομετρήσεις είναι ότι κόντρα σε όλους και όλα τα προγνωστικά που ήθελαν τον Σέσελι να προηγείται, ο Μιλουτίνοβιτς κατάφερε να προηγηθεί και μάλιστα σημαντικά και να πηγαίνει στο δεύτερο γύρο με ιδιαίτερη άνεση, ώστε να θεωρείται ο επικρατέστερος. Στις προηγούμενες αναμετρήσεις του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη ο Σέσελι είχε έρθει πρώτος, αλλά και τα δύο κόμματα κατάφεραν να αυξήσουν τη δύναμή τους, ενώ αποδυναμωμένος εμφανίστηκε ο Βουκ Ντράσκοβιτς.

Βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει εάν και στο δεύτερο γύρο θα είναι ικανοποιητικό το ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή θα ξεπεράσει το 50% που απαιτείται για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Στην περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50% τότε οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα επαναληφθούν σε 60 ημέρες.

Οι αποχές και οι εκλογές στη Βοσνία

Από τις εκλογές απείχαν και πάλι τα 2 εκατομ. των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, καθώς και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία. Απέχοντες ήταν και πάλι το "Δημοκρατικό Κόμμα" του Ζόραν Τζίντζιτς, το "Κόμμα των Πολιτών" της Βέσνα Πέσιτς, καθώς και το"Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας" του Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Εν τω μεταξύ, χτες, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) - που είχε και την ευθύνη για την οργάνωση των εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά, το "Δημοκρατικό Κόμμα" (SDS) του Ράντοβαν Κάρατζιτς, κέρδισε 24 έδρες στο Κοινοβούλιο σε σύνολο 85, μειώνοντας τη δύναμή του τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Το "Ριζοσπαστικό Κόμμα" (SRS) απέσπασε 15 έδρες έναντι έξι που είχε. Η "Λαϊκή Σερβική Συμμαχία" (SNS), το νέο κόμμα που ίδρυσε η Πρόεδρος Μπιλιάνα Πλάβσιτς κατέλαβε 16 έδρες και τέλος το"Σοσιαλιστικό Κόμμα" (SPRS), κέρδισε 9 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ