Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
"Ευελιξία" στην ασυδοσία προτείνουν οι ΗΠΑ

ΚΙΟΤΟ .-

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την "πατερναλιστική" ρητορική της Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε χτες υπέρμαχος της "ευελιξίας", στην προσπάθεια καθορισμού των λεπτομερειών της συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πάντως, δε διευκρίνισε πόσο οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν, για να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Ο Αλ Γκορ είπε σε εκπροσώπους 160 χωρών ότι η "ευελιξία" αφορά όλα τα θέματα υπό συζήτηση - ακόμη και τις προτάσεις για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ (θέμα "αδιαπραγμάτευτο", έως πρότινος).

Ο Γκορ πρόσθεσε ότι σημείωσε "κάποια κινητικότητα" στα αναπτυσσόμενα έθνη όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων για τη μείωση της εκπομπής ρύπων άνθρακα, πλην, όμως, επέμεινε στο ότι η διεθνής συμφωνία που θα υπογραφεί στο τέλος της διάσκεψης θα πρέπει να περιέχει "ρεαλιστικούς στόχους", υπό ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Γκορ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συνδυασμός των περιορισμών εκπομπής ρύπων άνθρακα και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών ενέργειας μπορεί να διευρύνει "τα σύνορα του εφικτού", όσον αφορά το πρόβλημα του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την εκπομπή του μεγαλύτερου ποσοστού των ρύπων, που θεωρούνται ως υπαίτιοι για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Η αμερικανική πολιτική ηγεσία προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα του 1990 ως το έτος 2012, μέτρο το οποίο πολλές άλλες χώρες - κυρίως αυτές της ΕΕ - θεωρούν "ανεπαρκές".

Οι ΗΠΑ προτείνουν, επίσης, και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό και τα λοιπά, να συμφωνήσουν σε μείωση των δικών τους εκπομπών ρύπων.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία επιμένουν στη λήψη δραστικότερων μέτρων. Παράλληλα, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες διαφωνούν με την ιδέα μείωσης των δικών τους ρύπων, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβράδυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας.

"Η επιτυχία (της διάσκεψης) θα απαιτήσει, πρωτίστως και πάνω από όλα, την επούλωση των διαφορών μας", είπε χτες ο Αλ Γκορ.

Ακόμη κι αν η διάσκεψη δεν αποφέρει συμφωνία, οι ΗΠΑ θα κάνουν "στέρεα βήματα" σε αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε.

Συνάδοντας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριοτάρο Χασιμότο υποσχέθηκε σκληρά μέτρα από τη χώρα του για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ