ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Παρά τις αντιξοότητες διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια

Αύριο η έκτακτη

Σύνοδος στις Βρυξέλλες

Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, και από την φτώχεια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, εξακολουθούν να βρίσκονται καταταλαιπωρημένοι αντιμέτωποι με το κρύο, την πείνα και τη δίψα σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, μη εξαιρουμένης και της χώρας μας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν συνεχώς εμπόδια στα σύνορα, αφού εκτός από την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που σηκώσει φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, και η σλοβένικη κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στα σύνορά της με την Κροατία. Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν τους χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, από το να συνεχίζουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη, όπου ελπίζουν ότι θα βρουν μια καλύτερη ζωή. Χτες και στη Σλοβενία και στην Αυστρία πάνω από 1.000 άνθρωποι έφυγαν από τα σημεία ελέγχου και συνέχισαν την πορεία τους, ακολουθώντας με όλους τους κινδύνους τις γραμμές του τρένου με κατεύθυνση προς τη Γερμανία. Η Κροατία κάτω από την πίεση χιλιάδων άνοιξε για λίγο τα σύνορα.

Ο Γερμανός, πάντως, υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, εισηγήθηκε και πέρασε από τη Βουλή πακέτο μέτρων που επιταχύνουν τους ελέγχους όσων καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα, όπως και τις απελάσεις όσων δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Γίνεται λόγος για αρκετούς μετανάστες που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, που θεωρούνται «ασφαλείς χώρες», ενώ φέτος έχουν γίνει 11.000 απελάσεις τέτοιων ανθρώπων.

Αύριο στο μεταξύ συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με ηγέτες χωρών ή κυβερνήσεων των νοτιοανατολικών χωρών της ΕΕ υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Το θέμα συζήτησης υποτίθεται είναι η «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια». Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες που ξεκινάει στις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και θα ακολουθήσει «γεύμα εργασίας» παίρνουν μέρος οι ηγέτες των Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων θα δημιουργηθούν στην Αλβανία (2023-11-08 00:00:00.0)
Μαζικές απελάσεις μεταναστών προανήγγειλε ο Σολτς (2023-10-24 00:00:00.0)
Ολοι οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από φιλοξενία και δικαιώματα (2022-04-08 00:00:00.0)
Εφοδος της αστυνομίας σε κέντρο μεταναστών και προσφύγων (2018-05-04 00:00:00.0)
Ανησυχία των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας (2015-10-22 00:00:00.0)
Καταναγκαστικός επαναπατρισμός 227 προσφύγων (2009-05-08 00:00:00.0)