ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση στην έδρα των ειδικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη

Στο Βερολίνο ο Τούρκος επιτελάρχης

Παρασκευή 4 Μάρτη 2016

Από την επιχείρηση της αστυνομίας στη συνοικία της Κωνσταντινούπολης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Επίθεση κατά της έδρας των ειδικών δυνάμεων στη συνοικία Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν, χτες, δύο γυναίκες, που αργότερα έπεσαν νεκρές από ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας. Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο για ένα «τρομοκρατικό χτύπημα» που χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες νεκρούς, ανατροφοδοτώντας την τρομολαγνεία που η τουρκική κυβέρνηση αξιοποιεί εδώ και καιρό, για να επιταχύνει τα αντιλαϊκά της σχέδια, εκτός και εντός των συνόρων.

Οι δυο γυναίκες επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες χειροβομβίδες, ενώ στη συνέχεια άρχισαν και να πυροβολούν, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ. Οταν δυνάμεις της αστυνομίας άρχισαν να τις καταδιώκουν, βρήκαν καταφύγιο σε κοντινό κτίριο, γύρω από το οποίο έγινε ευρεία αστυνομική επιχείρηση. Αργότερα, το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι οι δυο ήταν μέλη του «Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου» (DHKP-C), οργάνωσης που στην Τουρκία θεωρείται «τρομοκρατική» και προβάλλεται ως «μαρξιστική - λενινιστική».

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, βρέθηκε στο Βερολίνο, σε επίσημη επίσκεψη που έγινε μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του, Βόλκερ Βίκερ.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ακάρ συνάντησε εκτός από τον Βίκερ και τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, και συζήτησαν θέματα όπως τις «απειλές» που συνιστά η δράση του ΡΚΚ αλλά και το - κατά την Τουρκία - συριακό παρακλάδι του, το PYD. Ακόμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και η ΝΑΤΟική αποστολή στο Αιγαίο.

Η «Χουριέτ» έκανε λόγο για «βαριά ατζέντα» στην επίσκεψη Ακάρ. Η εφημερίδα περιελάμβανε στα θέματα που θα βρίσκονταν στο «τραπέζι» των επαφών του και τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Καταστολή διαδήλωσης

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν όσοι συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πόλη Σουρ, στη νότια περιφέρεια Ντιγιάρμπακιρ, κατά του αποκλεισμού περιοχών που επιβάλλουν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των «αντι-τρομοκρατικών» επιχειρήσεων που δυναμώνει.

Ο τοπικός κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ είχε εκδώσει την Τρίτη απαγόρευση της εισόδου στην πόλη (εκτός από τους μόνιμους κατοίκους) στη Σουρ, με στόχο - όπως ισχυρίστηκε - να «παρεμποδιστούν εγκληματικές πράξεις», με μέτρα κατά της «διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καλούσε σε κινητοποίηση στη Σουρ, κάτι που έδωσε νέα αφορμή στην κυβέρνηση να το κατηγορήσει για «προκλήσεις» και στον ίδιο τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα εναντίον του κόμματος.

Από τη μεριά του, το HDP σημειώνει ότι δε θεωρούμε φυσιολογική κατάσταση την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί για μήνες στην περιοχή (της Σουρ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Κροατία σήμερα ο Τσαβούσογλου (2021-02-26 00:00:00.0)
Οι νοτιοανατολικές περιοχές σε στρατιωτικό κλοιό (2015-09-12 00:00:00.0)
Δεκάδες επιθέσεις σε γραφεία του HDP και αλλού (2015-09-10 00:00:00.0)
«Στο φουλ» τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης (2015-06-10 00:00:00.0)
Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση Ερντογάν - Μπαρζανί (2013-11-19 00:00:00.0)
Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τουρκία (1999-03-06 00:00:00.0)