Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κροατία σήμερα ο Τσαβούσογλου

Με φόντο το αυξημένο ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου για τα Βαλκάνια, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέπτεται σήμερα την Κροατία, όπου θα συζητήσει «όλες τις πλευρές των διμερών μας σχέσεων αλλά και ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας» των δύο χωρών. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρεται φυσικά και στις «τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που επίσης θα εξεταστούν», ενώ ο Τσαβούσογλου θα επίσκεφθεί και σεισμόπληκτες περιοχές, όπου έχει φτάσει «τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια», στο πλαίσιο μιας καλοσχεδιασμένης προσπάθειας της τουρκικής αστικής τάξης να αποκτήσει βαθύτερη παρουσία στη Βαλκανική Χερσόνησο (αξιοποιώντας και τη μουσουλμανική ταυτότητα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού).

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας οι ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις «τρέχουν», όπως επιβεβαιώνουν και οι νομικές προσφυγές κατά βουλευτών του (σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος) HDP, που θα εξεταστούν και πιθανώς ανοίξουν το δρόμο για την άρση της ασυλίας 21 βουλευτών. Η κυβέρνηση (και σύμμαχοι του AKΡ όπως το εθνικιστικό ΜΗΡ) κατηγορούν το HDP για διασυνδέσεις με αυτονομιστικές δυνάμεις όπως το ΡΚΚ, με τέτοιες κατηγορίες έχει φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του HDP.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι το Κοινοβούλιο έχει να ασχοληθεί με τόσους πολλούς φακέλους γεμάτους κατηγορίες κατά βουλευτών που περιλαμβάνουν «ανθρωποκτονία», «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «πρόκληση μίσους». Η Περβίν Μπουλντάν, ηγετικό στέλεχος του HDP, δήλωσε ότι «άρχισαν να επιτίθενται στο HDP από κάθε κατεύθυνση. Καθημερινά ο χορός που ζητάει να κλείσει το HDP κάνει θόρυβο, δείχνει εχθρότητα προς τους Κούρδους και διαδίδει το κλίμα του μίσους». Θυμίζουμε ότι για την αντιμετώπιση του HDP εξέφρασε ξανά την «ανησυχία» της και η Κομισιόν, προκαλώντας μάλιστα και τις αντιδράσεις συνεργατών του Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ