Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Ενταση μεταξύ κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων

Κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον απόηχο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Απο τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ερεβαν υπέρ του Ν. Πασινιάν

PHOTOLURE

Απο τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ερεβαν υπέρ του Ν. Πασινιάν
ΕΡΕΒΑΝ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αρμενία, όπου τους τελευταίους μήνες γίνονται διαδηλώσεις και η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη που είχε καταλάβει η Αρμενία τη δεκαετία του '90.

Χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε αρχικά «απόπειρα πραξικοπήματος», ενώ στη συνέχεια εκτίμησε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις».

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας κάλεσε τον Πασινιάν και το κόμμα του να παραιτηθούν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός προχώρησε στην παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ονίκ Γκασπαριάν. Είχε προηγηθεί προχτές η παύση του αναπληρωτή αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος έθεσε δημόσια σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «Iskander» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οπως ισχυρίστηκε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα πυραυλικά συστήματα «Iskander» δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, η κυβέρνηση «δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται», ενώ κατηγορεί τον Πασινιάν για επιθέσεις «που αποσκοπούν στην απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Ευημερούσα Αρμενία», που πρωτοστατεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην οδηγήσει τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο και την αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές».

Τόσο υποστηρικτές του Πασινιάν όσο και της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χτες στο Ερεβάν. Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κινήθηκαν προς το Κοινοβούλιο, όπου επρόκειτο να συζητηθούν η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβληθεί με την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και η εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και εντός του πλαισίου του Συντάγματος.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία διαμεσολάβησε για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία θεωρήθηκε συνθηκολόγηση από την αντιπολίτευση της Αρμενίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος» - όπως τη χαρακτήρισε - κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο ο στρατός να ζητεί την παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και επεσήμανε ότι «οι πολιτικές διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αυστηρά στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ