Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Υπαρξιακή απειλή» η Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

«Υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους» χαρακτήρισε τη Ρωσία στέλεχος του Πενταγώνου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο οξυμένος παγκόσμιος ανταγωνισμός ενδέχεται να οδηγήσει και σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο εξουσίας». Και αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν πως η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας έχει στρατηγικό χαρακτήρα στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού. Η νίκη (των ΗΠΑ) σε αυτήν την εποχή διασφαλίζει ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός εξουσίας δεν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος εξουσίας», σημειώνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς.

«Παρά την εκτεταμένη διεθνή καταδίκη και τις συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις, η Ρωσία επιδίδεται σε αποσταθεροποιητικές και κακοήθεις δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές από αυτές συμβαίνουν κοντά στην Ευρώπη», είπε ο Αμερικανός πτέραρχος.

Απαριθμώντας τις ρωσικές επιθετικές ενέργειες, είπε πως η Ρωσία προσπαθεί - μεταξύ άλλων - «να εκφοβίσει, να αποδυναμώσει και να διαιρέσει τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ».

Παράλληλα απασχολεί ο όλο και πιο έντονος ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή της Αρκτικής, όπου το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει πλούσιο ορυκτό πλούτο και εμπορικές διαδρομές.

Ο Γουόλτερς υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν την περιοχή της Αρκτικής «και επιδιώκουν να δημιουργήσουν οικονομικά βήματα για να αποκτήσουν επιρροή στην περιφερειακή διακυβέρνηση».

Ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας εξέφρασε και ο διοικητής του 2ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Αντριου Λιούις. Παραδέχτηκε ότι η Ρωσία, από γεωγραφική σκοπιά, «έχει όλους τους λόγους να αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή» - μια μπηχτή για την Κίνα που αυτοχαρακτηρίζεται κράτος που συνορεύει με την Αρκτική.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ κάλεσε σε νέες επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων στρατών των χωρών της Αρκτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ