Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων έως το 2022

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε την Τετάρτη την παραμονή των στρατευμάτων της χώρας στο Αφγανιστάν (στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αποστολής) μέχρι και το 2022 και με ανώτατο όριο τα 1.300 στελέχη. Πρόκειται για στρατιωτικούς που έως τώρα εμπλέκονται στην εκπαίδευση και «υποστήριξη» των αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η παραμονή των στρατευμάτων κρίθηκε απαραίτητη επειδή - όπως δήλωσε - οι εσωτερικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εύθραυστες και επισκιάζονται από «επίμονα υψηλό επίπεδο βίας». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι η παράταση «λαμβάνει υπόψη κατάλληλα τη σύνθετη κατάσταση στο Αφγανιστάν και επίσης διασφαλίζει την αναγκαία ευελιξία για να υπάρχει αντίδραση αν η εύθραυστη ασφάλεια και οι απειλές αλλάξουν». Κατέληξε δε ότι «η διεθνής στρατιωτική παρουσία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις διαπραγματεύσεις. Η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ παραμένει προϋπόθεση γι' αυτήν την προσέγγιση».

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας το ΝΑΤΟ μετέθεσε πάλι την οριστική του απόφαση για τους όρους παραμονής του στο Αφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «διάφορα διλήμματα» που αντιμετωπίζει η Συμμαχία ως προς τη «δέσμευσή» της στο Αφγανιστάν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κύρια ανησυχία της λυκοσυμμαχίας (όπως και των μελών της χωριστά) είναι τα περιθώρια μεγαλύτερης «παρέμβασης» που μια δική της «απόσυρση» από την περιοχή θα διευρύνει σε άλλα κέντρα, πρώτα από όλα την πολύ κοντινή Κίνα... Επίσης, το αυξημένο ενδιαφέρον αυτοτελώς του Βερολίνου να παραμείνει στρατιωτικά στην περιοχή είναι κι αυτό ενδεικτικό της αποφασιστικότητας με την οποία το γερμανικό κεφάλαιο μελετά τη δική του «αμυντική δράση» εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ