Σοβαρές καταγγελίες για το «ατύχημα» στην «Κελαϊδίτης»

Αφαίρεσαν το «στοπ» από τη μηχανή που μάσησε το χέρι του 22χρονου εργάτη, για να μη χάνεται χρόνος στην παραγωγή!

Τετάρτη 1 Ιούνη 2016

Η εντατικοποίηση της δουλειάς χτυπάει «κόκκινο» στα πτηνοσφαγεία και επιτείνει τους παράγοντες που ευθύνονται για τα εργατικά «ατυχήματα»
Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας 22χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε τη Δευτέρα σοβαρά στο χέρι, δουλεύοντας στο πτηνοσφαγείο της «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», κάνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων Εύβοιας - Βοιωτίας. Τα δάκτυλα του εργαζόμενου κομματιάστηκαν, όταν ένα μηχάνημα τράβηξε το χέρι του, στην έναρξη της βάρδιας. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, ιδιοκτησίας Συρίγου, λειτουργούν οι επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης», «Μαζαράκι», ΒΟΚΤΑΣ και «Σκαλέζα».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «το συγκεκριμένο μηχάνημα, που έχει κυλίνδρους με μαχαίρια, δυσλειτουργεί εδώ και χρόνια. Οσοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο πόστο, όταν κολλάει, βάζουν τα χέρια τους μέσα και σπρώχνουν τα εντόσθια για να ξαναξεκινήσει. Η εργοδοσία έχει αφαιρέσει το καπάκι που ήταν συνδεδεμένο με το "Stop", ώστε να μην χάνεται "πολύτιμος" χρόνος!».

Ο 22χρονος εργαζόμενος υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση και, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, την ώρα εκείνη η εργοδοσία «σκηνοθετούσε το σενάριο που θα παρουσιάσει, τρομοκρατώντας εργαζόμενους για να βρει μάρτυρες να το στηρίξουν. Για το λόγο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, το εργατικό «ατύχημα» είναι «φυσικό αποτέλεσμα της συνολικής κατάστασης στο χώρο: Οταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, συχνά χωρίς διαλείμματα, με μεγάλη πίεση, φωνές και απειλές από τους υπεύθυνους. Οταν δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες. Οταν δουλεύουν με ακατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς μέτρα ασφαλείας».

Επίσης, όπως γράφει η ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δεν ξέρουν ούτε τι τους χρωστάνε, αφού ούτε κατάσταση μισθοδοσίας δεν τους δίνουν. Για μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία αμείβονται με 400 ευρώ και σκέφτονται όλη μέρα πώς θα τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν ανασφάλιστοι, εργολαβικοί και με κάθε λογής εργασιακή σχέση εργαζόμενοι. Δεν ξέρουν αν την άλλη μέρα θα έχουν δουλειά, γιατί μπορεί εν αγνοία τους να τους έχει γίνει παραίτηση».

Καταλήγοντας, το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους: «Να μην τους αφήσουμε να κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Με τη δράση του κλαδικού και της Ομοσπονδίας, έχουμε εμποδίσει πλευρές της επίθεσης της εργοδοσίας. Με αυτή τη δράση μπήκαν τα ένσημα, αλλιώς θα είμαστε ανασφάλιστοι και σε τέτοιες περιπτώσεις δε θα είχαμε την παραμικρή προστασία. Την ίδια στιγμή, απαιτείται να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο επιχειρησιακό σωματείο, για να πλειοψηφούν αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέες κινητοποιήσεις για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση (2024-04-09 00:00:00.0)
«Κορυφή στο παγόβουνο» της εργοδοτικής ασυδοσίας το σοβαρό ατύχημα με τον ξενοδοχοϋπάλληλο (2023-07-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις απεργίες για την ανάκληση της απόλυσης (2020-06-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση από τους εργαζόμενους του «Ζούρα» (2016-09-10 00:00:00.0)
Δεν έχει τέλος η σφαγή... (2006-07-08 00:00:00.0)
Σύγχρονα κρεματόρια (2000-12-29 00:00:00.0)