Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύγχρονα κρεματόρια

Πολλά τα εργατικά ατυχήματα τις τελευταίες μέρες σε εργοστάσια του νομού. Τρία τα  θανατηφόρα 

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Χυτήρια αίματος» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν - με μια δόση υπερβολής - πολλά εργοστάσια στη Μαγνησία. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε πολλά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα:

Μόλις 22 χρόνων ήταν ο εργάτης Γιώργος Μπουκουβάλας, από το Βόλο, που έχασε τη ζωή του στις 13 του Δεκέμβρη στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας». Δούλευε στην καινούρια μονάδα ευθύγραμμης μπετόβεργας «Ντανέλι» του εργοστασίου και χειριζόταν το ψαλίδι. Το μηχάνημα, όμως, μπλόκαρε και ο εργάτης εκτινάχτηκε, αφού το φονικό ψαλίδι τού είχε βγάλει το ένα του μάτι και προκάλεσε πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και στο σώμα του. Πέθανε μετά από δύο μέρες. Στο εργοστάσιο δεν υπήρχε Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που προβλέπει ο νόμος και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία, χωρίς, μάλιστα, πολλοί απ' αυτούς να έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενό τους.

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 22χρονου εργάτη ήρθε να προστεθεί στα άλλα 3 που σημειώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας». Συνολικά στην επιχείρηση έχουν σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια 18 εργατικά ατυχήματα αναδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Για όλα αυτά τα εργατικά ατυχήματα η εργοδοσία παραμένει ατιμώρητη, ενώ υπάρχουν ακόμα και δικαστικές εκκρεμότητες.

  • Τελευταίο μεροκάματο έκανε την Παρασκευή 15 του Δεκέμβρη ο 35χρονος εργάτης Παναγιώτης Γώνιας, στη βιομηχανία «Σοβέλ» Αλμυρού (πρώην «Μεταλλουργική») του επιχειρηματία Στασινόπουλου. Ο 35χρονος εργάτης βρήκε τραγικό τέλος όταν το μηχάνημα τροφοδοσίας πλέγματος τον έπληξε στην κοιλιακή και θωρακική χώρα. Οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν ότι υπήρχε πλημμελής λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος και ότι δε λειτούργησε το φωτοκύτταρο που ανιχνεύει ανθρώπινη ύπαρξη.
  • Τρία εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες, την Τρίτη 19 του Δεκέμβρη, στο εργοστάσιο μεταλλοκατασκευών της CONTI, στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή, στο Βελεστίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι εργαζόμενοι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ