ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «ECONOMIST»
Στο επίκεντρο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Αν. Μεσόγειο
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016

Eurokinissi

Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μιλά στο συνέδριο του «Economist» για την ετοιμότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμμετέχει σε κάθε ιμπεριαλιστική πολεμική δράση
Τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από τον ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των λυκοσυμμαχιών, σκιαγράφησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Economist», στην ειδική ενότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Λυκοφιλίες με άξονα την Ελλάδα

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η γήρανση του πληθυσμού, τα μεταναστευτικά ρεύματα και η προσφυγική κρίση απειλούν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας, τη βιωσιμότητα των κοινωνικών προτύπων μας. Η πίεση προς τα κάτω όσον αφορά το κόστος και τα ημερομίσθια μαζί με τις προκλήσεις που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης συνδυάζεται με τη στροφή της παγκόσμιας κατανομής της παραγωγής, αλλά και της αποταμίευσης προς Ανατολάς. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι απειλές της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, των κυβερνοεπιθέσεων και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον». Προσδιόρισε, λοιπόν, το πεδίο της ιμπεριαλιστικής δράσης στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα βάζοντας το λαό ως πρόβατο επί σφαγή, στην ευρύτερη προς ανατολάς περιοχή μας, στο πεδίο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Και θέλει την Ελλάδα κρίκο στις ιμπεριαλιστικές διαδικασίες στην περιοχή, ως μέσο ενίσχυσης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Πατώντας στη δράση των τζιχαντιστών, την τρομοκρατία και τις προσφυγικές ροές υπογράμμισε: «Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε (...) Δεν είναι δυνατόν στον κοινό εχθρό που είναι η τρομοκρατία να μην υπάρχει το μίνιμουμ της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας. Οπως επίσης και με χώρες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα. Σημαντικό ρόλο έχει η Κύπρος. Αυτό ακριβώς χτίζουμε σήμερα στην Ελλάδα. Χτίζουμε μία μεγάλη ασπίδα σταθερότητας που ξεκινάει από την Ελλάδα προς τα βόρεια και επεκτείνεται προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι εδώ, ως μέλος της ΕΕ, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και ως μία χώρα που θα συνεχίσει να μιλά με τη Ρωσία, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις μετριοπαθείς χώρες της Μεσογείου, θα έχει στενή αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα, με τους "μεγάλους παίκτες" της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θα συμβάλει σε αυτήν την σταθερότητα.

(...) Αν δεν ελεγχθεί η περιοχή μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Λιβύης, η Daesh θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και τη διακίνηση ναρκωτικών», πρόσθεσε βάζοντας τη χώρα στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στην πρεμούρα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διεκδικήσουν έτσι τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Να μείνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Εστιάζοντας ξανά στις προσφυγικές ροές και πουλώντας εκδούλευση στο ΝΑΤΟ, συνολικά αλλά και στην κόντρα με την Τουρκία και προσδοκώντας μεγαλύτερα οφέλη από τη λυκοσυμμαχία στην αναζήτηση ακόμη μεγαλύτερου ρόλου εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το ότι καταφέραμε σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ (...) να απλωθούν οι δυνάμεις της SNMG2 στο ανατολικό Αιγαίο, με την Ελλάδα να δίνει πρώτη - και μόνη - διπλωματική άδεια σε όλα τα χωρικά της ύδατα, με τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρχαν από την Τουρκία - που ελπίζω να μη συνεχιστούν, παρότι βλέπετε ότι στη Βαρσοβία θα υπάρξει μια προσπάθεια να σταματήσει η επιχείρηση - με αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία και αυτή η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να καταφέρει να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές (...) με εξαιρέσεις βεβαίως, κάποιες ημέρες που έχουμε κάποια κύματα, τα οποία δείχνουν και την ιδιαίτερη ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο».

Ενίσχυση στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ

Εβαλε, ακόμα, ζητήματα παραπέρα ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών και επεμβατικών δυνατοτήτων μιας σειρά κέντρων (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, όπως είπε) και ειδικά της ΕΕ «η οποία έχει μια πολιτική, θεσμική αδυναμία να αντιμετωπίσει με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει αυτές τις προκλήσεις. Ενας μεγάλος παράγοντας της κρίσης είναι ότι υπάρχει στρατηγικό κενό από τη δυτική πλευρά του κόσμου». Φανατικότερος των φανατικών στην ιμπεριαλιστική δράση, όχι μόνο αυτός αλλά κυρίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συνέχισε: «Η Ευρώπη μειονεκτεί στο να αναλάβει έναν ισχυρό ρόλο για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Εδώ είναι το παράδοξο, διότι για περισσότερο από μια δεκαετία έχει αναπτύξει σημαντικούς μηχανισμούς, υπό την έννοια της κοινής πολιτικής ασφάλειας, όπως η στρατηγική επιτροπή, το στρατηγικό επιτελείο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας. Ομως, δεν είναι ικανή να αναπτύξει μια δύναμη ταχείας εκπαίδευσης 60.000 ατόμων και δυσκολεύεται να επανδρώσει ακόμα και μια αποστολή με δύναμη ισχύος 5.000 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Ο λόγος είναι προφανής, γιατί η ΕΕ πάσχει από έναν γενικό δομικό περιορισμό, μια θεσμική και πολιτική αδυναμία, το θεμελιώδες χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών συστημάτων. Ελλείψει ιδίων στρατιωτικών χώρων, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται από τις εθελοντικές εισφορές των κρατών - μελών, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς (...) Ετσι, λοιπόν, ένας οικονομικός γίγαντας, ένας γίγαντας στην έρευνα, στην τεχνολογία, μια κολοσσιαία αγορά, με καταναλωτές που έχουν τεράστια οικονομική δύναμη, δεν έχει τα αναγκαία πολιτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν έχει τα αντανακλαστικά. Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο».

ΗΠΑ - Ρωσία

Μετέχοντας στο ίδιο συνέδριο ο γνωστός Νίκολας Μπερνς, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην πρέσβης στην Αθήνα και στο ΝΑΤΟ, επέμεινε κι αυτός με τη σειρά του ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να «βοηθήσει» στο Προσφυγικό με τις περιπολίες στο Αιγαίο. Περιπολίες με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ εντάσσονται στο πλαίσιο διασύνδεσης δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο στην αντιπαράθεση με Μόσχα. Εξ ου και ο Αμερικανός μίλησε για ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη.

Απαντώντας του, ο πρέσβης Vladimir Chizhov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, αντέτεινε ότι «η Ρωσία δεν θέτει κανέναν άμεσο κίνδυνο προς τις γειτονικές της χώρες ή προς την Ευρώπη». Στο ίδιο μοτίβο παροχής διαβεβαιώσεων προς τα ευρωατλαντικά κέντρα συνέχισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, να δημιουργήσουμε μια ενιαία Ευρώπη από την Ισπανία έως το Βλαδιβοστόκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα στο φόντο των σχεδίων για «νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική» (2022-07-28 00:00:00.0)
Νέες εντάσεις και «προειδοποιήσεις» στην Ανατολική Ευρώπη (2021-09-28 00:00:00.0)
Ετοιμότητα της κυβέρνησης να παράσχει «άλλοθι» νέων επεμβάσεων (2015-10-20 00:00:00.0)
Στόχος η προώθηση των θέσεων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων (2014-09-23 00:00:00.0)
Συμφωνία «εφ' όλης της ύλης» (2005-12-23 00:00:00.0)