Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα στο φόντο των σχεδίων για «νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική»

Τα ζητήματα της «περιφερειακής ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή, στο φόντο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαβουλεύσεων αφενός μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, αφετέρου μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, πραγματοποίησε χτες σύντομη επίσκεψη στην Ιορδανία, συναντώντας τον βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, συζήτησαν «τρόπους βελτίωσης» των διμερών σχέσεων και ενίσχυσης των παλαιότερων ειρηνευτικών συμφωνιών. Συζήτησαν επίσης τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας Μπάιντεν στην περιοχή, διαβλέποντας «ευκαιρίες» σε σχέση με τη λεγόμενη «περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας» που προωθούν οι ΗΠΑ, με επίκεντρο την επέκταση των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ για την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες.

Ο Ιορδανός μονάρχης επιβεβαίωσε επίσης την «ανάγκη να δημιουργηθεί ένας πολιτικός ορίζοντας» στο Παλαιστινιακό, για την επίτευξη «δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης ειρήνης».

Επιπλέον, συζήτησαν τις πρόσφατες διμερείς συμφωνίες για την Ενέργεια και τη διαχείριση υδάτινων πόρων, με επίκεντρο τη δημιουργία ηλιακού πάρκου στην Ιορδανία που θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα προς το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης στο Ισραήλ για την παροχή ύδρευσης στην Ιορδανία.

Την Ιορδανία έχει επισκεφθεί δύο φορές από την αρχή του 2022 και ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Μόσχα

Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ ανάγκασε την ισραηλινή υπηρεσιακή κυβέρνηση να επιδιώξει εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης για αναστολή της λειτουργίας του «Εβραϊκού Πρακτορείου» στη Ρωσία (ΜΚΟ που μεταξύ άλλων οργανώνει τη μετάβαση Εβραίων της διασποράς στο Ισραήλ). Ισραηλινή κυβερνητική αντιπροσωπεία πήρε χτες το «πράσινο φως» για να μεταβεί στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, σε εκδήλωση του ισραηλινού καναλιού 13, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και αρχηγός του κόμματος Λικούντ, Μπ. Νετανιάχου, κατηγόρησε τον νυν πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, Μπ. Γκαντς, πως ευθύνονται για την κακή διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ανέφερε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του είχαν πετύχει για χρόνια «μία μετρημένη, ισορροπημένη και υπεύθυνη σχέση» με τη Μόσχα, αλλά σήμερα εξελίσσεται μία «επικίνδυνη κρίση» και οι Γ. Λαπίντ και Μπ. Γκαντς «διακυβεύουν την εθνική μας ασφάλεια». Τόνισε δε πως «μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτήν την κρίση».

Επικοινωνία υπουργών Εξωτερικών ΗΑΕ - Ιράν

Στο μεταξύ, τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και συνεργασίας σε διάφορους τομείς συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΑΕ, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ, και Ιράν, Χ. Αμίρ - Αμπντολαχιάν.

Πληροφορίες του εμιρατινού πρακτορείου ειδήσεων WAM αναφέρουν πως αντάλλαξαν και απόψεις για σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων. Παράλληλα ο Εμιρατινός υπουργός εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για την ενίσχυση της «ασφάλειας και της σταθερότητας» της περιοχής του Κόλπου.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφερόμενο στις δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ, μετέδωσε ότι διαβεβαίωσε για τη σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιούλη, διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ δήλωσε πως εξετάζεται η αποστολή πρέσβη στην Τεχεράνη.

Προχτές, Τρίτη, ο μεσολαβητής της ΕΕ στις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρουσίασε ένα «τελευταίο» σχέδιο συμφωνίας, καλώντας όλα τα μέρη να το δεχθούν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει μια «επικίνδυνη πυρηνική κρίση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνα σχέδια νέων επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν (2024-04-18 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ασαντ στο Αμπου Ντάμπι (2023-03-21 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη (2022-06-21 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μπένετ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2022-06-10 00:00:00.0)
Ξεκίνησε από το Ισραήλ την περιοδεία στη Μέση Ανατολή (2022-02-11 00:00:00.0)
Πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή (2020-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ