Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Ετοιμασίες για επίσκεψη Πελόζι παρά τις «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν χτες ότι έχουν λάβει προσκλήσεις για να συνοδεύσουν την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε επίσκεψη στην Ταϊβάν, σε ένα ταξίδι που αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Τέξας, Μ. Μακ Κολ, έλαβε σχετική πρόσκληση αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπορεί να πάρει μέρος στην αντιπροσωπεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «The Hill» η εκπρόσωπός του, Λέσλι Σεντ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Μακ Κολ «απογοητεύτηκε» που δεν μπορεί να συνοδεύσει την Πελόζι και σχολίασε ότι «η πρόεδρος ή οποιοσδήποτε Αμερικανός αξιωματούχος θα πρέπει αν μπορεί να επισκεφτεί την Ταϊβάν, αν το επιθυμούν». Πάντως, ο Μακ Κολ αναφέρθηκε στις πρόσφατες εκτιμήσεις ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων και είπε ότι «δεν θα μου άρεσε καθόλου να δω κάποια "αναστάτωση", καθώς (η πρόεδρος) επιστρέφει ή ενώ κατευθύνεται προς την Ταϊβάν (...) Πρέπει να δώσει προσοχή στον στρατό αν πρόκειται να προκληθεί αναστάτωση και να κλιμακωθούν τα πράγματα».

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι μια τέτοια επίσκεψη «θα μπορούσε δυνητικά να είναι επικίνδυνη».

Αντίστοιχα, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε πρόσφατα ότι «οι στρατιωτικοί μας θεωρούν πως αυτή δεν είναι μια καλή ιδέα», χωρίς κι εκείνος ωστόσο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την επίσκεψη.

Το δίκτυο NBC μετέδωσε πως μεταξύ άλλων η Πελόζι έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση και στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Ρεπουμπλικάνο Γκρ. Μικς.

Το Πεκίνο έχει διατυπώσει σειρά «προειδοποιήσεων» προς την Ουάσιγκτον σχετικά με μια επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, αναφέροντας ότι «θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της αρχής της "μίας Κίνας"» και ότι δεν θα μείνει αμέτοχος θεατής.

Συνομιλία Μπάιντεν - Σι

Στο μεταξύ, διάφορα ζητήματα των διμερών σχέσεων θα απασχολήσουν την τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχουν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, πιθανώς και σήμερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Μεταξύ άλλων θα τεθούν και πλευρές των διμερών εμπορικών σχέσεων, με τον προβληματισμό να μεγαλώνει στην Ουάσιγκτον για τα οφέλη διατήρησης διαφόρων δασμών που έχουν επιβληθεί για διάφορα κινεζικά προϊόντα.

Για το ταξίδι Πελόζι, πάντως, ο Κίρμπι είπε ότι προς το παρόν η πρόεδρος της Βουλής «δεν έχει ανακοινώσει κανένα ταξίδι» στην Ταϊβάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν (2023-04-27 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη επίσκεψη ΜακΚάρθι στην Ταϊβάν (2023-01-26 00:00:00.0)
«Παιχνίδια με τη φωτιά» με επίκεντρο την Ταϊβάν (2022-07-30 00:00:00.0)
Νέες προειδοποιήσεις από την Κίνα για την Ταϊβάν (2022-07-27 00:00:00.0)
Νέα αμερικανική περιοδεία με καταγγελίες για την «επιθετική» Κίνα (2022-07-26 00:00:00.0)
Αναφορά σε σχεδιαζόμενη κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν (2022-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ