Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Προσφορά» διαμεσολάβησης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στη διαδικασία επαναπροσέγγισης Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και στην προσπάθεια να επιτευχθεί μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ τους εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, που είχε τη Δευτέρα χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν.

Την ίδια περίοδο αντίστοιχες προσπάθειες για αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και στη διένεξη Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν γίνονται και από την ΕΕ. Η δε Ρωσία, που διαπραγματεύτηκε πριν δύο χρόνια τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και διατηρεί «ειρηνευτικές» δυνάμεις στην περιοχή, εντείνει επίσης επαφές και πιέσεις για εφαρμογή όλων των συμφωνιών και διατήρηση του ρόλου της. Εχει επίσης φιλοξενήσει στη Μόσχα την πρώτη συνάντηση για ειρηνευτικές συνομιλίες και οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης οι ΥΠΕΞ των δυο κρατών διεξήγαγαν στα μέσα Ιούλη στην Τιφλίδα τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά τον πόλεμο.

Στις τηλεφωνικές επαφές με Αλίεφ και Πασινιάν, ο Μπλίνκεν τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν «ιστορική ευκαιρία να επιτύχουν ειρήνη στην περιοχή», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να διευκολυνθεί η σύνδεση των συγκοινωνιακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων» των δύο χωρών, κάτι για το οποίο διαπραγματεύεται και η Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Σ. Ναρίσκιν συναντήθηκε στα μέσα Ιούλη με τον Αρμένιο πρωθυπουργό στο Γερεβάν, μόλις τρεις μέρες μετά την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Ου. Μπερνς για επαφές με την αρμενική κυβέρνηση. Οι συνομιλίες εστίασαν στις διμερείς σχέσεις και σε θέματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένου του Νοτίου Καυκάσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Πασινιάν καλεί σε άμεση υπογραφή συνθήκης «ειρήνης» (2024-10-18 00:00:00.0)
Αμφισβητεί τη «χρησιμότητα» της ρωσικής βάσης (2023-10-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Συνθήκη «ειρήνης» (2023-05-10 00:00:00.0)
Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός του αυτονομιστικού θύλακα (2023-02-24 00:00:00.0)
Επιδιώκει «συνθήκη ειρήνης» με το Αζερμπαϊτζάν έως το τέλος του έτους (2022-10-27 00:00:00.0)
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για «ειρηνευτική συμφωνία» (2022-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ