Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Αντιδράσεις για τις εκτελέσεις αντιφρονούντων από τη χούντα

Διαφορετικές αντιδράσεις - ειδικά μεταξύ ευρωατλαντικού μπλοκ και Κίνας - προκαλεί η εκτέλεση τεσσάρων αντιφρονούντων στην οποία προχώρησε η χούντα της Μιανμάρ, καθώς κάθε πλευρά υπολογίζει τα δικά της ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Από τις ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, καταγγέλλοντας τις εκτελέσεις, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ενώνονται με τον λαό της Βιρμανίας (σ.σ. η ονομασία της Μιανμάρ έως το 1989) στον αγώνα του για την ελευθερία και τη δημοκρατία». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον καλεί «το καθεστώς να σεβαστεί τις δημοκρατικές προσδοκίες του λαού, ο οποίος έδειξε ότι δεν θέλει να ζήσει μια ακόμη μέρα υπό την τυραννία της στρατιωτικής χούντας» και κατηγόρησε τους πραξικοπηματίες για «πλήρη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Αν-Κλερ Λεζάντρ δήλωσε ότι η χώρα της «καταδικάζει έντονα» τις εκτελέσεις, κάνοντας λόγο για «σημαντική οπισθοδρόμηση και ένα νέο στάδιο στην κλιμάκωση των ωμοτήτων που διαπράττει η χούντα της Βιρμανίας».

Η δε ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, εξέφρασε «αποτροπιασμό, καθώς παρά τις εκκλήσεις από όλο τον κόσμο, οι στρατιωτικοί προχώρησαν στις εκτελέσεις αυτές χωρίς κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» και μίλησε για «παρατεινόμενη εκστρατεία καταστολής που οι στρατιωτικοί διεξάγουν σήμερα εναντίον του δικού τους λαού».

Από την πλευρά της Κίνας ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, ανέφερε ότι «η Κίνα πάντα τηρεί την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών. Διατηρούμε πάντα την άποψη ότι όλες οι πλευρές και πτέρυγες στη Μιανμάρ πρέπει να διαχειριστούν με κατάλληλο τρόπο τις διαφορές και τις συγκρούσεις τους, μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με το βλέμμα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας και του έθνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ