Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στις Μεταφορές

Για μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Από την απεργιακή διαδήλωση των εργαζομένων της «Lufthansa» στη Φρανκφούρτη
Από την απεργιακή διαδήλωση των εργαζομένων της «Lufthansa» στη Φρανκφούρτη
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στον κλάδο των Μεταφορών.

Διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, καθώς και βελτίωση των όρων εργασίας, καταγγέλλοντας τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση, εξαιτίας και των χιλιάδων απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Γερμανία: Καθολική συμμετοχή στην απεργία στη «Lufthansa»

Χτες, στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Lufthansa» προχώρησαν σε προειδοποιητική απεργία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις, ενώ διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Η απεργία είχε αποτέλεσμα να ακυρωθούν σχεδόν όλες οι πτήσεις - πάνω από 1.000 - από και προς τους δύο βασικούς κόμβους της Γερμανίας, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Το συνδικάτο Ver.di προτάσσει το αίτημα για αύξηση 9,5% του μισθού ή τουλάχιστον 350 ευρώ τον μήνα για 12 μήνες για περίπου 20.000 εργαζόμενους, οι οποίοι υφίστανται τις πιέσεις του πληθωρισμού και έχουν καταπονηθεί από τις ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια.

Η «Lufthansa» προσέφερε αύξηση 150 ευρώ τον μήνα για το υπόλοιπο του έτους και άλλα 100 ευρώ από την αρχή του 2023, συν αύξηση 2% από τα μέσα του 2023... ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Το συνδικάτο απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 8,2% στη Γερμανία τον Ιούνη.

Ισπανία: Απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων στη «Ryanair»

Νέα 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών στη Βρετανία (φωτ. από το Νιούκαστλ)
Νέα 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών στη Βρετανία (φωτ. από το Νιούκαστλ)
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του ιπτάμενου προσωπικού της «Ryanair», που άρχισαν στα τέλη Ιούνη, θα συνεχιστούν ως τον Γενάρη του 2023 μέσω τακτικών 24ωρων στάσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσαν χτες τα δύο συνδικάτα που εξήγγειλαν τις κινητοποιήσεις, η Συνδικαλιστική Ενωση Εργαζομένων (USO) και το συνδικάτο του ιπτάμενου προσωπικού SITCPLA.

Οι Ισπανοί μισθωτοί της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους ξεκίνησαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις στις 24 Ιούνη με κεντρικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αρχικά προβλέπονταν έξι μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο τα συνδικάτα αποφάσισαν στις αρχές Ιούλη να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες αφορούν το σύνολο των δέκα ισπανικών αεροδρομίων στα οποία έχει βάσεις η ιρλανδική εταιρεία.

«Η "Ryanair" δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια προσέγγισης με τα συνδικάτα» και «αφού εξέφρασε δημοσίως την άρνησή της να ξεκινήσει οποιονδήποτε διάλογο», τα συνδικάτα «είναι αναγκασμένα να παρατείνουν εκ νέου την απεργία».

Νέες 24ωρες στάσεις εργασίας θα γίνουν από τις 8 Αυγούστου και η κινητοποίηση αυτή θα συνεχιστεί «ως και τις 7 Γενάρη», δηλαδή για περίοδο πέντε μηνών.

Πέραν της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους 1.900 εργαζόμενους που απαρτίζουν το ιπτάμενο προσωπικό της εταιρείας στην Ισπανία, τα συνδικάτα ζητούν την επαναπρόσληψη 11 απεργών που απολύθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Σε αυτό το φόντο, και ενώ τα βάρη της οικονομικής κρίσης έχουν φορτωθεί στους εργαζόμενους των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από το αεροδρόμιο Χίθροου (Heathrow) του Λονδίνου, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις τις προηγούμενες βδομάδες.

Οπως ανακοίνωσε προχτές εκπρόσωπος του αεροδρομίου, επέστρεψε στα προ φόρων κέρδη για το α΄ εξάμηνο του 2022 καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου, που ανήκει στην «Qatar Investment Authority», στην «China Investment», στην ισπανική «Ferrovial» και άλλες επενδυτικές εταιρείες, τόνισε πως τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 263 εκατ. στερλίνες (316,8 εκατ. δολάρια) σε σχέση με τις ζημιές των 868 εκατ. στερλινών για το α΄ μισό του 2021. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,28 δισ. στερλίνες από 348 εκατ. στερλίνες πριν από έναν χρόνο.

Μαζική και η νέα απεργία των σιδηροδρομικών στη Βρετανία

Μαζική ήταν η ανταπόκριση των Βρετανών εργαζομένων στους σιδηρόδρομους στη χτεσινή, πέμπτη 24ωρη απεργία τους τελευταίους δύο μήνες. Απεργιακές πικετοφορίες διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ σε πολλές από αυτές την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Οι χιλιάδες σιδηροδρομικοί και το κλαδικό συνδικάτο RMT έχουν απορρίψει την πρόταση της εργοδοσίας για μισθολογικές αυξήσεις μόλις 4% ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με 9,4%.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 18 και 20 Αυγούστου, καθώς και απεργία στο μετρό του Λονδίνου στις 19 Αυγούστου.

Από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στην απεργία κάνοντας λόγο για «επιβλαβή δράση» και «πρόκληση χάους». Παράλληλα, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για την εργοδοτική αδιαλλαξία απέναντι στα δίκαια αιτήματα των απεργών, ανέφερε ότι «είναι υπόθεση των συνδικάτων και των εργοδοτών και όχι της κυβέρνησης οι συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό πρακτικών».

Ο δε «σκιώδης» υπουργός Μεταφορών των Εργατικών, Σαμ Τάρι, έσπευσε να αξιοποιήσει την απεργία των σιδηροδρομικών για να τονώσει το τάχα φιλεργατικό προφίλ του κόμματός του, συμμετέχοντας σε απεργιακή πικετοφορία. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι - μαζί με το αντιαπεργιακό ρεσιτάλ που δίνουν με τοποθετήσεις τους οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος - ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το κόμμα του ως «μελλοντική κυβέρνηση» δεν θα θέλει να γίνονται απεργίες, ισχυριζόμενος ότι θα έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει και να «λύνει» τα ζητήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ