Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε ισχύ η νέα μείωση στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τις νέες μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream 1», οι οποίες φτάνουν πλέον μόλις στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, επιβεβαίωσε χτες και η γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Ο επικεφαλής της αρχής, παρ' όλα αυτά, εκτίμησε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να μπορεί να αποφύγει μια τέτοια έλλειψη φυσικού αερίου που θα απαιτούσε από αυτήν να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, δηλαδή τις παροχές με δελτίο. Πρόσθεσε ωστόσο πως θα χρειαστεί να καταβληθούν προσπάθειες εξοικονόμησης και από τη βιομηχανία και από τους καταναλωτές - με τα λαϊκά νοικοκυριά να καλούνται ουσιαστικά και πάλι να περικόψουν την κάλυψη βασικών αναγκών τους...

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα η ρωσική «Gazprom» είχε προαναγγείλει τη νέα μείωση των καθημερινών παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του «Nord Stream», επικαλούμενη την ανάγκη επισκευής σε μία ακόμα τουρμπίνα του αγωγού, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα η παραλαβή της πρώτης τουρμπίνας που είχε σταλεί για επισκευή και επέστρεψε από τον Καναδά στη Γερμανία με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απέδωσε τη μείωση στις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες».

Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι στον τομέα Ενέργειας που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς» δήλωσαν ότι η Γαλλία μπορεί να καλύψει το 2% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο.

Από την πλευρά του Βερολίνου, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων, τόνισε ότι δεν αποκλείει τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών πυρηνικής ενέργειας μετά το τέλος του έτους υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση μεγάλης πίεσης θα μπορούσε να προκύψει ένα «ειδικό σενάριο», δήλωσε ο Χάμπεκ, και «το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι εάν η σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλιστεί μέσω περαιτέρω μέτρων φέτος». «Και τώρα εξετάζουμε αν η φετινή χρονιά είναι τόσο ακραία που θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σενάριο», ανέφερε.

Κοινά σχέδια εξαγωγών αερίου από Ρωσία και Ιράν

Στο μεταξύ, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση, συνεχίζονται και οι προσπάθειες του G7 να επιβάλει διεθνές πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου. Αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως τις 5 Δεκέμβρη, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι ευρωενωσιακές κυρώσεις για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού διά θαλάσσης, θα έχει καταλήξει και το διεθνές πλαφόν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ασιατικές χώρες με τις οποίες το G7 έρχεται σε επαφή δηλώνουν ενδιαφέρον για την προοπτική του πλαφόν.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια να «στριμωχθεί» η Μόσχα στο θέμα της διακίνησης των υδρογονανθράκων της συναντούν σοβαρά εμπόδια.

Χαρακτηριστικά, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Τζ. Οουτζί, δήλωσε χτες πως το Ιράν σχεδιάζει να εφαρμόσει σχέδιο από κοινού με τη Ρωσία για εξαγωγές φυσικού αερίου σε Ομάν και Πακιστάν, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της ιρανο-ρωσικής ενεργειακής συμφωνίας που υπογράφηκε την περασμένη βδομάδα.

Παράλληλα, από την Κίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα ως «παράνομες μονομερείς» ενέργειες. Ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο τις απορρίπτει και πως θα συνεχίσει τις «φυσιολογικές» εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες με τη Ρωσία.

Αύξηση επιτοκίου στις ΗΠΑ κατά 0,75%

Στην αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 0,75% προχώρησε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), Τζ. Πάουελ, στο πλαίσιο των μέτρων διαχείρισης του υψηλότερου πληθωρισμού στη χώρα από τη δεκαετία του 1980.

Από την αρχή του χρόνου, ο πρόεδρος της FED έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια κατά 2,25%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ