Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχία» ΗΠΑ και συμμάχων τους για τις «αποσταθεροποιητικές προσπάθειες του Πούτιν»

Ο Μπλίνκεν υποδέχτηκε στην Ουάσιγκτον την Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τους Κοσοβάρους αξιωματούχους
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τους Κοσοβάρους αξιωματούχους
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, υποδέχτηκε στην Ουάσιγκτον την Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, και τον πρωθυπουργό, Α. Κούρτι, με το θέμα της «ευρωατλαντικής» ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων να βρίσκεται στο επίκεντρο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τον «αναβαθμισμένο» ρόλο που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης» της «ρωσικής επιρροής» στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τους Κοσοβάρους αξιωματούχους για την «ισχυρή στήριξη για την Ουκρανία», ενώ η Οσμάνι έσπευσε να σημειώσει ότι «ο Πούτιν θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποσταθεροποιεί την Ευρώπη και μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια», για να προσθέσει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ, όπως και των Ευρωπαίων μας συμμάχων, για να βεβαιωθούμε ότι τα σχέδια της Ρωσίας και των συνεργατών της στην περιοχή θα σταματήσουν».

Η ίδια χαρακτήρισε το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο «εμπροσθοφυλακή στην υπεράσπιση της δημοκρατίας» και διαμήνυσε ότι «το ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ελεύθερο Κόσοβο αποτελεί μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα», καταλήγοντας ότι θα συνεχιστεί η «από κοινού δράση» «για να διασφαλίσουμε ότι θα δυναμώσει η διεθνής στήριξη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και για να προχωρήσουμε μπροστά με τη θέση που μας αξίζει στην ευρωατλαντική κοινότητα».

Ο δε Μπλίνκεν, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ανέφερε ότι θα συζητηθούν «κρίσιμα θέματα περιφερειακής ασφάλειας», με φόντο και σχεδιασμούς για δραστική ενίσχυση της ευρωατλαντικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή (βλ. παζάρια για νέες ΝΑΤΟικές βάσεις στην Αλβανία, σχέδια ενίσχυσης της EUFOR στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ.ά.).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στις ΗΠΑ, οι δύο Κοσοβάροι αναμενόταν να υπογράψουν συμφωνία που εδώ και καιρό προετοιμαζόταν με το «Millennium Challenge Corporation» (MCC), μία «υπηρεσία διεθνούς αρωγής», όπως περιγράφεται, την οποία ίδρυσε το αμερικανικό Κογκρέσο στις αρχές της δεκαετίας του 2004, ως μοχλό περαιτέρω διείσδυσης των αμερικανικών μονοπωλίων σε κρίσιμες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι στη συμφωνία του MCC με την Πρίστινα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με τον τίτλο «Energy Storage Project» (Σχέδιο για την Αποθήκευση Ενέργειας), που αφορά μεταξύ άλλων την «αντιμετώπιση της αναξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας» μέσα από «υποδομές για την αποθήκευση Ενέργειας και προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης».

Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον έγινε ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού εκφράζονται φόβοι για «νέες εντάσεις» μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ύστερα και από την απόφαση της Πρίστινας να ζητά από 1η Αυγούστου 2022 από τους Σέρβους που ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο να εκδίδουν προσωρινή ταυτότητα για τη διάρκεια της επίσκεψής τους (αντιδρώντας έτσι σε αντίστοιχα μέτρα που εφαρμόζει η σερβική κυβέρνηση όταν Κοσοβάροι ταξιδεύουν στην άλλη μεριά). Επίσης, η κυβέρνηση Κούρτι ζητά πάλι να εκδίδονται άλλες πινακίδες κυκλοφορίας, για όσα σερβικά αυτοκίνητα θέλουν να μπουν στο Κόσοβο. Το εν λόγω θέμα είχε σταθεί αφορμή για πολυήμερες εντάσεις στη μεθόριο (όπου παρατάχθηκαν δυνάμεις ασφαλείας και των δύο πλευρών), συμβάλλοντας στο νέο «πάγωμα» των συνομιλιών για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου. Μετά από μεσολάβηση και της Δύσης, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία.

ΕΕ: «Σκληρή δουλειά» για «πραγματική ενσωμάτωση»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο «EURACTIV», ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, δήλωσε πως «ο μόνος θετικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία» είναι ότι «αναζωπυρώθηκε η συζήτηση γύρω από τη διεύρυνση, καθώς και η ικανότητα απορρόφησης της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να εργαστούμε πολύ πολύ σκληρά με τις υποψήφιες χώρες, ώστε να επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους και την πραγματική ενσωμάτωσή τους». Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία είπε ότι «αν προετοιμαστούν γρήγορα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε επίσης γρήγορα (...) Αφού είμαστε υπεύθυνοι τώρα, τελικά, η ταχύτητα θα είναι πολύ πολύ διαφορετική».

Σε αναφορά του στη Σερβία, υποστήριξε ότι «βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της ευπάθειάς της όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και λόγω της ασταθούς φύσης του πλαισίου ασφαλείας της». Είπε πάντως ότι «θέλουμε η Σερβία να είναι σύμμαχός μας, χρειαζόμαστε τη Σερβία να δείχνει αλληλεγγύη μαζί μας και να είναι στο πλευρό μας, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουμε τη θέση της, όταν της ζητάμε κάτι».

«Ερχεται με μικρά βήματα και πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν αυτά τα βήματα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, τότε προκαλούμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε...», ανέφερε ο Βαρχέλι, με φόντο τους ισχυρούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, όπως και την αντίθεση που αποτυπώνεται σε έρευνες από μεγάλο μέρος του σερβικού πληθυσμού για την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δύσκολες» επαφές με ΗΠΑ - ΕΕ με «προειδοποιήσεις» για το «ευρωπαϊκό μέλλον» τους (2023-10-25 00:00:00.0)
Εκτακτες συνομιλίες με Βούτσιτς - Κούρτι συγκαλεί η ΕΕ (2023-06-16 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» από ΗΠΑ - ΕΕ για τα εμπόδια στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» (2023-06-02 00:00:00.0)
Εντείνονται πιέσεις από ΗΠΑ - ΕΕ για το ευρωατλαντικό σχέδιο (2023-01-27 00:00:00.0)
Νέα ένταση μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου (2022-12-10 00:00:00.0)
Δεν θα πάει στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (2022-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ