Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΒΙΑ
Δεν θα πάει στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Σε νέα φάση κλιμάκωσης μπαίνουν τα παζάρια για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, μετά και την ανακοίνωση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι το Βελιγράδι δεν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα.

Ο Βούτσιτς συνέδεσε την απόφαση αυτή με την «άθλια αντισερβική στάση» που όπως είπε επέδειξαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέναντι στην απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να διορίσουν νέο επικεφαλής στο υπουργείο Εθνικών Κοινοτήτων και Επαναπατρισμού τον Νέναντ Ράσιτς, που προέρχεται από το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (με το οποίο η σερβική ηγεσία δεν διατηρεί στενές σχέσεις).

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε τον διορισμό του Ράσιτς μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις των Σέρβων από τους θεσμούς του βόρειου Κοσόβου, σηματοδοτώντας την περαιτέρω όξυνση των εντάσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Ο Βούτσιτς είπε ότι στο Κόσοβο «επέλεξαν τα χειρότερα σερβικά αποβράσματα, ανθρώπους που δεν έχουν τον σεβασμό κανενός στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του τρομοκρατικού αποβράσματος Αλμπιν Κούρτι και των Δυτικών πρακτόρων που τους διόρισαν εκεί, νομίζοντας ότι έτσι θα καταστρέψουν και θα τρομάξουν τη Σερβία». Η δε πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς υποστήριξε ότι ο διορισμός του Ράσιτς «αντιτίθεται όχι μόνο στη συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά και στην αρχή του σεβασμού της λαϊκής βούλησης. Η ΕΕ θα πρέπει να σέβεται τις αξίες που διακηρύττει, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχει η Σερβία σε αυτήν τη φάρσα».

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πίτερ Στάνο είπε αργότερα ότι τελικά ο διορισμός του Ράσιτς «δεν πληρεί όλους τους όρους που θέτει το Σύνταγμα του Κοσόβου» και κάλεσε τη μεν Πρίστινα να εναρμονίσει τις διαδικασίες με το Σύνταγμά της, τους δε Σέρβους του Κοσόβου να επιστρέψουν στα όργανα από όπου αποχώρησαν, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ