Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταγγέλλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ

Επιστολή καταγγελίας προς τον ΟΗΕ έστειλε η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του δεύτερου τουρκολιβυκού μνημονίου για έρευνες υδρογονανθράκων από τουρκικές εταιρείες στην ΑΟΖ που καθορίστηκε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Σύμφωνα με την επιστολή της πρέσβειρας Μαρίας Θεοφίλη, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί άκυρο και το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο που, όπως επισημαίνεται, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Σε αρκετά σημεία της επιστολής αναφέρεται ότι κάθε προσπάθεια υλοποίησης των δύο μνημονίων θα έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Μεσόγειο, όπως βέβαια την εννοούν οι Ευρωατλαντικοί.

Παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση καλεί Λιβύη και Τουρκία να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα προσβάλλει τα ipso facto και ab initio δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει βάσει της Συμφωνίας για τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο.

Ειδική αναφορά, εξάλλου, γίνεται στους όρους της Πολιτικής Συμφωνίας στη Λιβύη που έχουν επιβεβαιωθεί πρόσφατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την οποία αντλεί τη νομιμοποίησή της η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει συμφωνίες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα με άλλες χώρες και δεσμεύουν τη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ