Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΜΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΜΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ (Φεραίου) και ΒΕΤΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ, που η ζωή και η δράση τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υπερεκατοντάχρονης ζωής και δράσης του ηρωικού μας Κόμματος, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση το ποσό των 300 ευρώ μέσω της ΚΟ Λάρισας.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων όσοι αγωνιούμε για τη σημερινή κατάσταση, που θέλουμε να αναπτυχθεί ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να οργανωθεί η αντεπίθεση του λαού.

Ο Μιχάλης Παπαδάμος γεννήθηκε το 1911 στο Βελεστίνο, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1936. Επαιξε σημαντικό ρόλο από διάφορες θέσεις στον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Τον Ιούλη του 1946 του δόθηκε εντολή από το Γραφείο Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ να συγκροτήσει το Αρχηγείο Πηλίου του ΔΣΕ, στη συνέχεια έγινε διοικητής τάγματος και τον Μάη του 1948 διοικητής της 123ης Ταξιαρχίας, που ανήκε στην 1η Μεραρχία με διοικητή τον Χαρίλαο Φλωράκη (Γιώτη). Η 123η Ταξιαρχία πήρε μέρος σε πολλές μάχες, σε Γράμμο, Ολυμπο, Πιερία και άλλες περιοχές. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ από τον Γράμμο - Βίτσι, του ανατέθηκε αποστολή να συγκροτήσει ομάδα ανταρτών που να δράσει στην Ανατολική Θεσσαλία. Κατόρθωσε να διαφύγει με άλλους 18 συντρόφους στην Αλβανία το καλοκαίρι του 1950!

Στην Τασκένδη, όπου εγκαταστάθηκε με την συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Βέττα, απέκτησαν δύο κόρες. Συνέχισε την κομματική δουλειά, μέχρι τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα. Αρχικά το 1976 δούλεψε στη Μαγνησία, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, και στη συνέχεια μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας. Η σταθερότητά του και η αταλάντευτη πίστη του στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και προλεταριακού διεθνισμού φάνηκαν ιδιαίτερα την περίοδο των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και της κρίσης στο Κόμμα το 1991. Στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στους αναθεωρητές και σε όσους προσπάθησαν από μέσα να διαλύσουν το Κόμμα. Παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1999 πιστός μαχητής, σεμνός αγωνιστής, ανώτερος στο ήθος και υπόδειγμα κομμουνιστή. Την ίδια κομματική στάση κράτησε και η σύντροφός του, Βέττα, μέχρι τον θάνατό της το 2006.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Γεωργία Παπαδάμου, Ειρήνη Πουλακίδα και ο μικρός σύντροφος

* * *

ΦΩΤΟ

Προσφορά 50 ευρώ στη μνήμη του κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ, τραυματία μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, τότε ακόμα στερούμενος την ελληνική ιθαγένεια. Από μικρό παιδί με σημάδεψαν οι αξίες και αρχές για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για τον οποίο πάλεψε.

Η αγαπημένη ξαδέλφη του

Ελένη Μπέλλου

* * *

Καταθέτω στην ΚΟΒ Μαραθώνα 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ στη μνήμη της αγαπημένης μου ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΕΛΗΣΣΑΒΑ. Της Ειρηνούλας, της απλής (και όχι απλοϊκής) χαρούμενης κοπέλας που έδωσε σε όλους μαθήματα μαχητικότητας, αγωνιστικής καρτερικότητας για πολλά χρόνια, ειδικά τα τελευταία βασανιστικά που πέρασε παλεύοντας με τη νέα επίθεση του καρκίνου από το 2019.

Στη μνήμη της Ειρήνης, που ευρηματικά ένας γιατρός του Λαϊκού Νοσοκομείου την αποκαλούσε «κυρία Λογοτεχνία», καθώς ρούφαγε κυριολεκτικά λογοτεχνικά βιβλία, στο μεγαλύτερο μέρος επρόκειτο για εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Είμαι σίγουρη ότι με την παρέα τους πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών χρόνων αμέτρητες δυσκολίες, πόνους. Από αυτά τα βιβλία άντλησε πρόσθετο θάρρος να αντιμετωπίζει τον φόβο, τον πόνο και την αγωνία, ιδιαίτερα όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υποχρεωνόταν να ζει μακριά από τα παιδιά της λόγω αλλεπάλληλων νοσηλειών.

ΒΕΤΤΑ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ
ΒΕΤΤΑ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ
Αλέκα Παπαρήγα, ΚΟΒ Μαραθώνα

  • Επίσης, στη μνήμη της ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΕΛΗΣΣΑΒΑ προσφέρει στην ΚΟΒ Μαραθώνα 50 ευρώ η Ελένη Γεωργαντά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ