Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Κάλπικη αντιπαράθεση για «αποικιοκρατία» και «ιμπεριαλισμό»

Με ανταλλαγές κατηγοριών για «αποικιοκρατική» και ιμπεριαλιστική πολιτική συνεχίστηκαν οι περιοδείες στην Αφρική που πραγματοποιούν τις ίδιες μέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τις θέσεις των μονοπωλίων των χωρών τους σε αυτή την κρίσιμη περιοχή του πλανήτη, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μία μέρα μετά τις προχτεσινές καταγγελίες του Λαβρόφ από την Ουγκάντα, ότι «τα ένστικτα της αποικιοκρατικής σκέψης έρχονται στην επιφάνεια της πολιτικής των δυτικών χωρών όταν απαιτούν από όλο τον κόσμο να υιοθετήσει μια στάση υπέρ τους και εναντίον όλων των άλλων», ο Μακρόν «ανταπέδωσε» τις κατηγορίες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες με τον ομόλογό του από το Μπενίν, Πατρίς Ταλόν, ο Εμ. Μακρόν χαρακτήρισε τη Ρωσία «μια από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, έναν πόλεμο για την κατάκτηση εδαφών, ο οποίος θεωρούσαμε πως είχε εξαφανιστεί από την Ευρώπη. Εναν πόλεμο που είδαμε στις αρχές του 20ού, ακόμη και του 19ου αιώνα», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, «ξεχνώντας» όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που εξαπολύει αδιάλειπτα και το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν νέου τύπου, υβριδικό, παγκόσμιο πόλεμο (...) Αποφάσισε ότι η πληροφόρηση, η Ενέργεια και τα τρόφιμα αποτελούν στρατιωτικά εργαλεία στην υπηρεσία ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Ουκρανίας». Με δεδομένο ότι μιλάει στην Αφρική, πολλές χώρες της οποίας έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εξαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών, κατήγγειλε ξανά τον «εκβιασμό» της Μόσχας στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και στην Ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ διεμήνυσε από την Ουγκάντα ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις «ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις».

Φτάνοντας αργότερα χτες στην Αιθιοπία, εξέφρασε την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της αιθιοπικής κυβέρνησης «να σταθεροποιήσει» την «εσωτερική πολιτική κατάσταση».

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Αιθίοπα ομόλογό του Ντ. Μεκόνεν ότι οι χώρες της Αφρικής προσπαθούν να καθορίσουν το μέλλον τους και να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολυ-πολικού κόσμου» στον οποίο αντιτίθεται η Δύση και η «ηγεμονία των ΗΠΑ».

Κατά την επιστροφή στη Ρωσία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε σε ανάρτησή της ότι η 2η Σύνοδος Ρωσίας - Αφρικής θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην Αγ. Πετρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ